Ultimatumul a expirat: “Sanitas” e gata de greva generală!

Astăzi, în intervalul orar 9-11, cadrele sanitare din unitățile publice (spitale, policlinici etc.) vor fi în grevă de avertisment. Dacă nu se va întâmpla o minune, vineri va fi declanșată greva generală. Principalele revendicări se referă la eliminarea plafonului de sporuri și majorarea salariilor pentru toți angajații din sănătate până la nivelul prevăzut în grila anului 2022.

Federația “Sanitas” a anunțat că a strâns peste 50.000 de semnături, fiind astfel îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei atât în sistemul de sănătate, cât și în cel de asistență socială.

“Consiliul Național al Federației «Sanitas» din România, reunit în ședință extraordinară, a analizat rezultatele dialogului cu reprezentanții Ministerului Sănătății și a mandatat Biroul Operativ să negocieze cu factorii de decizie soluțiile propuse pentru depășirea crizei din sistemul de sănătate și asistență socială. În același timp, au fost analizate listele de semnături pentru grevă, strânse de organizațiile județene, Consiliul Național constatând că sunt peste 50.000, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei în cele două sectoare de activitate”, au menționat sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Pe cale de consecință, programul protestelor continuă în termenii stabiliți inițial, astfel: astăzi – grevă de avertisment în intervalul orar 9-11, timp în care doar o treime dintre angajați își vor continua activitatea; 11 mai – grevă generală.

“Sanitas” mai afirmă că rămâne deschisă la dialog, “în condițiile în care partea guvernamentală oferă – chiar și în al doisprezecelea ceas – soluții consistente și real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în sănătate și asistență socială prin aplicarea noii Legi a salarizării”.

Reprezentanții sindicaliștilor subliniază că timpul de așteptare în spitale va crește pentru pacienții care nu constituie urgențe: “Vom asigura toate urgențele și nu ne dorim ca pacienții să fie afectați, însă cei care nu sunt urgențe vor aștepta mai mult. Dacă Sănătatea era într-adevăr o prioritate pentru guvernanți, nu se ajungea în această situație de pierderi salariale, inechități, dezbinări și frustrări”.

Principalele revendicări ale “Sanitas” vizează modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, acordarea de creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, negocierea și semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

“Conform datelor colectate până acum, există două categorii de angajați (medici și asistenți) ale căror salarii au crescut și cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul lunar sume care ajung până la 1.300 de lei”, susțin cei de la ”Sanitas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − eight =