Apel pentru oamenii cu suflet: Cine donează sânge salvează vieți!

În 2017, au donat sânge puțin peste 5.100 de femei și bărbați, în scădere cu peste 300 de donatori față de anul precedent, așa că directorul instituției speră că, în 2018, situația se va redresa, astfel încât stocurile din fiecare grupă de sânge să fie suficiente măcar pentru spitalele din județ. 

La Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad, în 2017, au fost luați în evidență 5.119 donatori – salvatori de vieți. Deși cifra pare mare, potrivit conducerii unității, se constată o scădere cu 316 de donatori față de anul 2016, datorată lunilor de vară, când lumea pleacă în concedii. Iar situația nu este specifică doar la noi, ci în toată țara, autoritățile din toate județele inițiind campanii pentru promovarea donării de sânge. Astfel, în 2017, donatorii fidelizați, adică cei care trec pragul instituției de ani buni, au donat 3.144 de pungi, restul stocurilor de sânge și plasmă necesare intervențiilor chirurgicale efectuate anul trecut fiind asigurate de cei aflați la prima donare sau de cei ocazionali, care au revenit după câțiva ani de la prima donare.

Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad

„Ca să creștem colecta, trebuie să fim sprijiniți de autoritățile statului în promovarea donării și în mobilizarea donatorilor inițiali. La Bârlad, în urmă cu câteva luni, a fost inițiată o campanie de promovare sprijinită inclusiv de primărie, în urma căreia donarea a mers puțin mai bine, în sensul că am avut și 500 de donatori pe lună. Dar apoi, numărul iar a scăzut. Deci este nevoie de campanii mai asidue pentru că, evident, ne-am dori ca numărul donatorilor să crească, întrucât tot mai mulți pacienți au nevoie de transfuzii. Iar cum sângele recoltat ține doar 30 de zile, iar masa eritrocitară 45 de zile, e limpede că trebuie să avem mereu stocuri pentru a putea satisface cererile spitalelor. Prioritare sunt spitalele din județ, însă livrăm și celor din București și Iași, atunci când ni se cere. Și, cu atât mai mult, în cazurile în care aparținătorii unor pacienți din județ dar care sunt internați la Iași sau la București ne solicită în mod expres acest lucru. Pentru cei interesați, numerele de telefon la care putem fi contactați sunt 0335/414.490 și 0774.667.087”, ne-a declarat medicul Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad.

Donatorii fidelizați ai Centrului provin din toate categoriile sociale și de vârstă, unii dintre ei donând sânge de peste 40 de ani. Femeile pot să doneze odată la trei luni (patru donări pe an), în timp ce bărbații pot să doneze la 70 de zile (cinci donări pe an).

Cine poate deveni donator?

Pe lângă cei 5.119 donatori înregistrați în 2017, personalul medical al Centrului a fost nevoit să și respingă 260 de persoane ce voiau să doneze, întrucât nu au îndeplinit toate condițiile legate de vârstă, greutate și starea de sănătate. Concret, analizele de sânge efectuate au relevat că, în cazul a 141 de persoane, ficatul a fost afectat de consumul de alcool, iar alte 46 de persoane au consumat mâncăruri grase, lucru total interzis, alte 22 de persoane au fost depistate cu Hepatita B, alte 20 au avut în antecedente Sifilis, etc.

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, înainte cu două zile de donare, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, a completat șeful CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de două ore, donatorii nu trebuie să fumeze.

Apel către persoanele cu RH negativ!

Potrivit șefei CJTS Bârlad, dintotdeauna au fost deficitare stocurile de sânge din grupele sanguine cu RH negativ, știut fiind că și numărul persoanelor cu RH negativ e mult mai mic decât al celor cu RH pozitiv. Așa că aceasta face apel la toți cei ce se știu cu RH negativ, indiferent de grupa de sânge, să doneze măcar o dată. Cine știe, poate chiar vor deveni donatori fideli. Pe lângă satisfacția că au contribuit la salvarea unei vieți, aceștia au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și șapte tichete de masă, în valoare totală de 66,99 lei.

Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge.

„Pe această cale, aș vrea să fac și o referire la Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai mulți directori de centre județene de transfuzii din țară, printre care mă număr și eu, au solicitat la Ministerul Sănătății corecție la Legea 153/2017 în ceea ce privește salarizarea directorilor care își desfășoară activitatea și ca medici. Pentru că medicii care nu au funcții de conducere iau salariu dublu față de directori. Spre exemplu, colegul de la Piatra Neamț spunea că îi vine să plece în altă parte, deoarece unii colegi care lucrează la Laborator iau și cu 4.700 lei mai mult la salariu, în timp ce el face și muncă de medic și de director și ia mai puțin. La Bârlad, eu sunt singura care dau consultații și fac și muncă de laborator și nu pot renunța la funcția de conducere, dar nu mi se pare normal să iau mai puțin decât un medic care nu are și responsabilități de director”, a completat Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 5 =