Dar din dar se face Rai! Poliţiştii de frontieră huşeni, adevărați eroi

Mai mulţi angajaţi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi au pus mână de la mână şi au renovat casa unei mame cu trei copii minori din satul Pogăneşti, comuna Stănileşti. Mai mult, Primăria Stănileşti a branșat locuința la rețeaua de energie electrică și societatea de cablu locală a oferit serviciile sale, gratuit.

Nu de puţine ori, poliţiştii de frontieră hușeni au sărit să-şi ajute semenii năpăstuiţi de soartă, cunoscute fiind campaniile umanitare din perioada sărbătorilor. Recent însă, lucrătorii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Huşi s-au confruntat cu un nou caz dramatic și nu au rămas indiferenţi.

“În fiecare zi o poveste de viață se șterge, se scrie, se rescrie sau se completează de către oameni simpli. Eroii poveștii noastre de viață sunt polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși. Povestea a început într-o zi friguroasă din mijlocul lunii februarie când, doi polițiști aflați în timpul alocat refacerii pe timpul misiunii s-au adăpostit în locația destinată refacerii, într-o încăpere din vechiul sediu al Pichetului de grăniceri Pogănești. O parte a clădirii este repartizată, prin grija Primăriei Stănilești, unei familii defavorizate, formată din mamă și trei copii minori, un băiețel, în vârstă de patru ani, și două fetițe de nouă, respectiv zece ani. Practic, din trei încăperi, cei patru foloseau o singură încăpere, de patru metri pătrați, care era utilizată, în funcție de nevoi, ca bucătărie, dormitor sau baie. Singura sursă de căldură o reprezenta o mică sobă improvizată, unde mama făcea focul din vreascuri. Hornul fiind înfundat, tot fumul ieșea înapoi în cameră, mama fiind nevoită ca întreaga perioadă în care focul ardea să țină ușa deschisă pentru ca aerul din încăpere să poată fi respirabil. Umbra de căldură dată de mica improvizație era insuficientă. Evident, fiind cumplit de ger afară, cei patru stăteau în locuință îmbrăcați ca afară”, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Vaslui.

Profund mâhniţi de ceea ce au văzut, poliţiştii de frontieră au încercat să afle mai multe despre familia greu încercată de viaţă.

“Aceasta a fost priveliștea dezolantă care i-a întâmpinat pe cei doi polițiști de frontieră, care au aruncat o privire prin ușa dechisă. Prin fumul gros au reușit să zărească doi ochi mirați și senini de copil și o mânuță mică ridicată către ei, în semn de salut, dar și pentru a le spune că totul este în regulă. Părinți la rândul lor, cei doi au intrat, cu permisiunea mamei, să vadă dacă pot ajuta la desfundarea hornului. Ideile au venit una după alta și cei doi colegi ai noștri au înțeles că se pot face lucruri frumoase și că ar putea fi posibil ca acele camere, aproape insalubre, să devină un cămin adevărat pentru copii. Era nevoie de multe foduri și de oameni care să dea o mână de ajutor”, se mai arată în comunicatul STPF Vaslui.

Povestea familiei, spusă colegilor

O vorbă din bătrâni spune că “Dar din dar se face Rai” şi aşa a fost în cazul acestei mame cu trei copii. Ajunşi la sediu, cei doi poliţişti de frontieră au povestit colegilor situaţia familiei şi nimeni nu a putut rămâne indiferent la suferinţă: “Ideile lor au fost împărtășite în primul rând colegilor, polițiști de frontieră. Ajutorul primit a fost uriaș și nesperat! Toate persoanele care au ascultat povestea nu au rămas indiferente, ajutând fiecare, după posibilități, cu bani, produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte casnice. Au fost donate multe lucruri, de la câteva șuruburi, a căror importanță era capitală pentru continuarea lucrărilor, până la uși și geamuri noi oferite în dar de mici întreprinzători. Lista celor care s-au implicat a devenit foarte lungă. Un număr de șapte polițiști de frontieră, buni gospodari, prin rotație, în timpul lor liber, au transformat spațiul într-o casă locuibilă, netezind şi văruind pereții, montând geamuri, uși şi mobilă și punând parchet”, se mai subliniază în comunicat.

În ajutor a venit şi Primăria Stănileşti. “Prin intermediul colegilor noștri, Primăria Stănilești a branșat locuința la rețeaua de energie electrică și societatea de cablu locală a oferit serviciile sale în mod gratuit. A fost un efort colectiv uriaș, dar finalizat cu succes, după aproximativ o lună de lucrări. În data de 17 martie, exact când mezinul familiei a împlinit patru ani, colegii noștri i-au oferit acestuia o petrecere surpriză, în noua locuință, acum mobilată și utilată cu strictul necesar. Momentul a fost plin de veselie, marcat de sentimentul mândriei lucrului făcut cu simț de răspundere. Istoria se scrie în fiecare moment al vieții noastre. Fiecare dintre noi este eroul propriei povești de viață. Colegii noștri au demonstrat acum cât de ușor poți deveni erou în povestea altora.  E nevoie de gânduri bune, dragoste de semeni și dorință de a ajuta”, arată STPF Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × four =