Mii de locuri de muncă în străinătate

Laura Toporăscu

În această perioadă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 1.212 locuri de muncă vacante, majoritatea în Germania, respectiv 900.

Companiile nemțești dispun de 400 de posturi ca manipulant bagaje, 200 ca șofer manipulare bagaje, 53 de lăcătuș, 52 ca electrician, 51 de sudor, 50 ca instalator, 21 de șofer de camion, și 12 de bucătar. Mai sunt căte 10 ocupații de manipulant mărfuri și personal în domeniul gastronomic, plus opt de demi chef de rang, șapte de dezvoltator software și alte cinci de ospătar pentru banchete și personal servire la bar. Tot firmele străine mai dispun de câte două joburi de îngrijitor de animale (bovine), mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, montator structuri din oțel și montator instalații electrice. În plus, se mai găsește câte un job de cosmetician, commis de pârtie, chef de pârtie, demi chef de pârtie, dezvoltator senior front-end, maseur, macaragiu și programator Full-Stack în dezvoltare de produse.
În “Țara Lalelelor” sunt 180 locuri de muncă, din care câte 50 le revin sortatorilor și împachetatorilor de bulbi de flori și operatorilor la mașini pentru bulbi de flori, precum și alte 25 de posturi de culegător de ciuperci, 20 ca operator mașini, 15 de culegător căpșuni și 10 culegător de ardei. Tot aici mai sunt cinci posturi de culegător și sortator de flori și culegător afine.

În Polonia, firmele oferă 41 de slujbe, respectiv 20 ca sudor MAG și câte 10 ca dulgher de cofrare și zidar. Vasluienii mai pot opta pentru un job de specialist în relații cu clienții.

În Cehia există căte 15 posturi de forjor și operator CNC, iar în Norvegia 10 ocupații de instalator, câte două de consultant în microbiologie și măcelar/tranșator porci sau vite, plus o slujbă de consultant medicină geriatrică. Și în Finlanda, lucrătorii de la noi pot câștiga o pâine cinstită. Acolo există 10 posturi de manipulant stator, iar în Luxembourg alte 10 ca senior tehnician Chrome. Angajatorii iberici oferă patru posturi ca muncitor fermă de porci, trei de tehnician, două de șofer camion transport internațional și un post de supervisor fermă porci. Vecinii unguri pot încadra câte cinci mecanici auto și tinichigii carosieri. În Austria sunt cinci ocupații libere de hair-stylist, iar în Belgia este un post de inginer proiectant CAD.

„Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES național, www.eures.anofm.ro , sau se pot prezenta la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, din Vaslui, strada Spiru Haret, nr. 5, etaj 1, cam. 24, tel: 0733.975.397”, a declarat Laura Toporăscu, consilierul EURES, din cadrul AJOFM Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =