S-au ținut de cuvânt: Membrii “Sanitas” au fost în grevă

Ieri, timp de două ore, actul medical la spitalele din județ a fost asigurat de o treime din salariați, întrucât membrii de sindicat au fost în grevă de avertisment. Principala nemulțumire: odată cu plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, angajații pierd între 6-700 lei și 2.500 de lei pe lună.

Ieri, în intervalul orar 9-11, sindicaliștii “Sanitas” s-au aflat în grevă de avertisment. Așa că, de voie, de nevoie, asistenții au semnat că sunt de acord cu măsura de protest și două treimi dintre sindicaliști au rămas acasă, în timp ce restul s-au prezentat la muncă pentru a prelua urgențele medicale. Chiar dacă unii dintre angajați au venit la serviciu și au îngrijit pacienții, toți sunt nemulțumiți că Guvernul Dăncilă nu numai că nu a rezolvat inechitățile dintre lefurile acordate diferitelor categorii de personal din sănătate, ba chiar a sporit discrepanțele existente deja.

Așa se face că, ieri, la ora 9, în jur de o sută de salariați bârlădeni „înarmați” cu pancarte inscripționate cu mesaje precum „Ne vrem banii înapoi!” și „Nu se poate calitate cu finanțare la jumătate!” s-au postat la intrarea principală a Spitalului “Elena Beldiman” și au scandat: „Hoții!”, „Grevă generală!”, „Să vină primarul!”, „Jos Guvernul!” și „Să iasă și medicii!”.

Aproximativ 100 de cadre medicale au protestat, ieri, și în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.  Potrivit liderilor de sindicat Sanitas Vaslui, la acţiune au participat doar salariaţii care au fost în afara orelor de program.

„Asistenți, infirmieri, biologi, chimiști, brancardieri și anatomo-patologi, adică toate categoriile de personal cărora le-au fost diminuate veniturile, protestează. Nu s-a întrerupt activitatea, ci toți au venit de acasă, din timpul liber, iar o treime din salariați asigură continuitatea în spital, așa cum prevede legislația în vigoare. Conducerea unității a fost informată despre această grevă de avertisment, așa că nu e nicio problemă. Așteptăm întâlnirea de mâine (astăzi, 8 mai, n.r.), să vedem ce ne promit guvernanții și dacă nu se ajunge la o înțelegere, pe 11 mai intrăm în grevă generală. Cele trei revendicări sunt: modificarea Legii salarizării în sensul eliminării plafonului sporurilor de la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite; majorarea salarială pentru tot personalul din sănătate și semnarea Contractului colectiv de muncă pe ramură națională, pentru că în prezent nu avem încheiat un Contract colectiv de muncă. Chiar dacă acum protestează doar în jur de o sută de persoane, suntem susținuți de toți colegii”, ne-a declarat asistenta medicală Irina Moraru, președinta „Sanitas” Bârlad.

Pierderi salariale de sute și chiar mii de lei

În ceea ce privește plafonarea sporurilor, aplicarea măsurii începând cu 1 aprilie a dus la reduceri substanțiale ale lefurilor unor categorii de personal, în special ale celor care, până acum, beneficiau de sporuri de 100% pentru condiții deosebit de periculoase. Este cazul angajaților care lucrează la Compartimentul de Chirurgie Plastică – Arși, Secția Boli Infecțioase (cei care intră în contact cu bolnavii HIV/SIDA), Secția Pneumologie (cei care intră în contact cu bolnavii TBC), Dispensarul TBC, Serviciul de Anatomie Patologică, Laboratorul de Bacteriologie BK și Secția Anestezie și Terapie Intensivă. Odată cu aplicarea HG 153/2018, sporurile pentru condiții deosebit de periculoase au fost reduse la 55-85%, însă, pentru a se încadra în limita de 30% pe ordonator principal de credite, oamenii vor primi minimum, adică 55%.

„Spre exemplu, la Pneumologie, sporul acordat până acum era de 100%. Noi am pierdut de două ori, pentru că sporul a fost redus la 55-85% și nici măcar nu ni se dă maximum, ci doar 55%. Și asta pentru că nu ne încadrăm în plafonul de 30% pe UAT. Asta înseamnă că, cel puțin în cazul asistenților și infirmierilor, se pierd cam 6-800 de lei pe lună, în condițiile în care guvernanții au spus că nimeni nu va pleca acasă cu bani mai puțini. Și nu ne convine acest lucru, pentru că noi intrăm în contact cu pacienți bolnavi de TBC, de la care trebuie să prelevăm spută pentru analize de laborator, iar riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari”, spunea indignată asistenta medicală Fănica Unguru, secretara „Sanitas” Bârlad.

„La Anatomie Patologică, eu pierd 45% dintr-un spor de 100% acordat pentru condiții deosebit de periculoase. Adică aproape jumătate. Vorbim despre o reducere a veniturilor cu mai mult de 2.000 de lei pe lună. Evident că nu îmi convine, pentru că lucrez cu cadavre, cu persoane care au suferit de tot felul de boli contagioase. Dacă, de exemplu, la Pneumologie, angajații îi îngrijesc pe bolnavii de TBC, când ajung la mine, pentru autopsiere, eu le scot plămânii pe masă și o simplă înțepătură cu acul sau o tăietură poate însemna HIV/SIDA, Sifilis, Hepatita B, Hepatita C ori alte boli contagioase. Adică mă pot usca pe picioare”, ne-a spus autopsierul Ion Feleșteanu.

După ce au stat aproape o oră în fața intrării principale a spitalului, protestatarii s-au mutat lângă Pavilionul Administrativ, pentru a fi auziți și de conducerea unității. Iar la ora 11, după două ore de protest pașnic, fiecare a plecat acasă, fără a fi înregistrate incidente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =