Competiție națională „Școală Europeană”: Două școli din Bârlad, pe podium

Școala „Manolache Costache Epureanu”

Școala „Vasile Pârvan” și Școala „Manolache Costache Epureanu”, ambele din Bârlad, se află pe primul, respectiv al treilea loc din țară la punctajele primite la competiția națională „Școală Europeană”.

La începutul săptămânii, a fost transmis în teritoriu rezultatul în urma evaluării celor peste o sută de școli și licee din țară care s-au înscris la competiția națională „Școală Europeană”, ediția 2018. Competiția s-a adresat unităților școlare din învățământul preuniversitar, care au fost și sunt implicate în programe europene din domeniul educației și formării profesionale. La nivelul județului Vaslui, s-au înscris cinci unități școlare din Bârlad, respectiv Școala Gimnazială „Vasile Pârvan”, Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu”, Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și Școala Gimnazială „George Tutoveanu”, și una din Vaslui, în speță Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.

Competiția a fost lansată de Ministerul Educației în anul 2004, ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în UE, și a fost deschisă tuturor unităților implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. La nivelul țării, și-au depus candidatura 112 școli și licee, însă au fost declarate câștigătoare doar 61. Lista finală a fost afișată, luni, 7 mai, pe site-ul www.edu.ro, la rubrica „Programe naționale”. Certificatul este valabil timp de trei ani, după care câștigătoarele trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Școala „Vasile Pârvan”

Astfel, din 200 de puncte posibile, Școala „Vasile Pârvan” Bârlad a obținut 192, reușind să ocupe primul loc la nivel național și să ia singurul premiu I pus „la bătaie”, iar Școala „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, premiul III, cu 189 de puncte. Și celelalte unități școlare au obținut punctaje foarte bune: Școala „Stroe S. Belloescu” Bârlad (176 puncte – locul VII), Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad (173 puncte – locul IX), Școala „Mihai Eminescu” Vaslui (169 puncte – locul XIII) și Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad (160 puncte – locul XX).

„În perioada 23-28 aprilie, a avut loc la Botoșani evaluarea portofoliilor depuse de unitățile școlare din țară în cadrul competiției naționale pentru obținerea certificatului «Școala Europeană», ediția 2018. Aflată la cea de a XV-a ediție, această inițiativă a Ministerului Educației Naționale se bucură de recunoaștere din partea instituțiilor europene. Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, a rezultatelor elevilor, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020) l-au avut asupra calității educației, culturii organizaționale și a ethosului școlii. În urma evaluării portofoliilor de către o comisie națională numită de Minister, în care județul Vaslui a fost reprezentat de profesoara Landiana Mihnevici, inspector pentru proiecte educaționale, toate cele șase unități școlare au obținut certificatul «Școală Europeană», situându-se în primele 20 de școli la nivel național. Școala Gimnazială «Vasile Pârvan» Bârlad a obținut, la această ediție, primul titlu de «Școală Europeană», celelalte cinci reconfirmându-l, pentru a doua oară. Certificarea școlilor cu titlul «Școală Europeană» le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar, la creșterea calității educației și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =