Despre necesitatea restaurării integrității morale: “Mai poate fi un părinte model?”

La dezbatere au luat parte specialiști din toate penitenciarele din zona Moldovei, alături de reprezentanții unor instituții locale.

Ieri, în Sala Mare a Consiliului Județean a avut loc seminarul organizat de Penitenciarul Vaslui, ”Mai poate fi părintele un model? – Metode psihopedagogice utilizate în educația adulților instituționalizați”. La dezbatere au luat parte specialiști din toate penitenciarele din zona Moldovei, alături de reprezentanții unor instituții locale.

“Scopul activității îl constitue identificarea unor metode psihopedagogice ce pot fi aplicate în cadrul activităților educaționale desfășurate cu persoanele private de libertate adulte, cu un coportament deviant, agresiv și iresponsabil. Obiectivele urmărite sunt identificarea problemelor întâmpinate în educația persoanelor custodiante, eficientizarea evaluărilor individuale, identificarea nevoilor educaționale și creșterea motivației intriseci pentru schimbarea în rândul populației carcerale. Totodată, se dorește însușirea unor metode noi psihopedagogice ce pot fi aplicate în cadrul activităților și programelor educative, transmiterea unor metode de bune practici și necesitatea restaurării integrității morale”, a declarat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

În cadrul evenimentului, profesorii din mediul universitar ieșean, Constantin Cucoș, Laurențiu Șoitu, Maria-Marinela Mihăilă și Rodica Popa au ținut prelegeri care să ducă la identificarea problemelor întâmpinate în educația persoanelor custodiate.

De asemenea, la seminar au fost prezenți și reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei, Protoieriei, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratului Școlar Județean, Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Bibliotecii Județene, Direcției  Generale de Asitență Socială și Protecția Copilului și Serviciului de Probațiune Vaslui.

În cuvântul său, prefectul județului a ținut să precizeze că tema este una de actualitate, scopul întâlnirii fiind legat de identificarea unor metode psihopedagogice ce pot fi aplicate în cadrul activităților educaționale desfășurate cu persoanele private de libertate adulte.

“Mai poate fi părintele un model? O întrebare la care, de cele mai multe ori, este greu să răspunzi! Comunicarea începe încă din primele zile de la naștere, iar pe măsură ce copiii noștri cresc, crește și dificultatea întrebărilor și evident misiunea părinţilor este mai grea. Împovărați de grijile cotidiene, acordăm, din păcate, foarte puțin timp educației copiilor noștri, comunicării cu ei. Același lucru se întâmplă și în domeniul dumneavoastră de activitate! Reintegrarea socială reprezintă o misiune dificilă și presupune roluri și competențe aparte, pentru restaurarea integrității morale în rândul persoanelor private de libertate. Doresc succes acestui seminar și împreună să găsiți răspunsuri la problemele întâmpinate în educația persoanelor condamnate”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + fifteen =