Noutăți în medicina dentară: Tratamente stomatologice gratuite

Copiii și beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluționarii au parte de gratuitate la tratamentele stomatologice, în limita fondurilor alocate lunar cabinetelor stomatologice aflate în contract cu CJAS Vaslui. Restul categoriei de asigurați trebuie să suporte 40% din valoarea unor tratamente medicale stomatologice, dacă au norocul să prindă servicii decontate.

În prezent, peste 60 de medici stomatologi vasluieni se află în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

“La ora actuală 63 de stomatologi vasluieni oferă servicii medicale gratuite sau compensate pe baza celor 43 de contracte, din care 14 din mediul rural, cu CJAS Vaslui, în baza noului contract cadru ce a intrat în vigoare începând cu luna aprilie”, a declarat Mihaela Chitariu, directorul CJAS Vaslui.

Pentru medicina dentară, se face decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor și studenților cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani (aici sunt incluși și absolvenții de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni) care nu realizează venituri din muncă. Procentul anterior de decontare era de 60 %.

În actualul pachet de bază au fost incluse 25 de servicii de medicină dentară care vor fi decontate de CJAS Vaslui, în condițiile prevăzute de lege.

Pentru ca asigurații din județul Vaslui să poată beneficia de facilitățile prevazute de lege, medicul dentist care oferă aceste servicii stomatologice trebuie să fie în relație contractuală cu CJAS Vaslui și să mai aibă fonduri disponibile în momentul prezentării asiguraților la cabinete.

“Sumele puse la dispoziție de CJAS sunt alocate în funcție de gradul profesional al medicului dentist și de mediul (urban sau rural) unde își are sediul cabinetul. Astfel, cei 27 de medici stomatologi începători din mediul urban vor primi fiecare câte 1.754 lei pe lună, în mediul rural cei 19 medici stomatologi vor primi 2.851 de lei pe lună, 13 specialiști din urban iau, fiecare, 2.193 de lei/lună, un specialist din mediul rural primește 3.289 de lei/lună, iar cei trei medici primari din mediul urban primesc fiecare câte 2.631lei/lună.

Sumele decontate de CJAS Vaslui medicilor stomatologi, în perioada aprilie-noiembrie 2018 sunt de 141.223 lei/lună”, a mai precizat Mihaela Chitariu.

Fiecare vasluian, dacă dorește, poate verifica pe pagina de internet a CJAS Vaslui ce medic stomatolog oferă servicii gratuite sau în regim de coplată. Tot aici puteți găsi bugetul pe care aceștia îl au la dispoziție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × two =