”9 mai – Triplă semnificație istorică”

Ieri, la Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, a avut loc simpozionul științific ”9 mai – Triplă semnificație istorică”. În deschidere, directorul instituției, Ramona Mocanu, a mulțumit elevilor și profesorilor care au participat la activitățile organizate.

Dr. Constantin Constantin Corneanu, de la Muzeul Național al Pompierilor București, și dr. Alin Spânu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București, au descris importanța zilei în istoria României și istoria universală: „Este o zi importantă atât pentru români, cât și pentru europeni. Pentru români, ziua de 9 mai are însă trei semnificații: este ziua declarării Independenței de Stat a României (9 mai 1877), Ziua Victoriei aliaților împotriva nazismului (9 mai 1945) și Ziua Europei (9 mai 1950)”.

Invitații au mai prezentat evenimentele care au avut ca rezultat declararea Independenței de Stat în Parlamentul României, precum și desfășurarea războiului ruso-turc, la care a participat și țara noastră și la finalul căruia României i-a fost recunoscută independența. În final, s-a vorbit despre istoria Uniunii Europene și eforturile României pentru aderare, care au durat 11 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 4 =