Minunea s-a produs, bolnavii pot răsufla ușurați: “Sanitas” a renunțat la grevă!

“Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor, existând certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. S-a mai decis ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, TBC și anumite servicii județene de ambulanță să se permită, în condițiii bine justificate, o suplimentare a sporurilor. Am fost de acord să renunțăm la greva de pe 11 mai. Suntem mulțumiți de discuțiile purtate”, au declarat reprezentanții “Sanitas”.

Victorie, cel puțin la prima vedere, pentru angajații din sănătate și asistență socială. După aproape 11 ore (!!) de negocieri, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că s-a decis modificarea Legii salarizării, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Federației sindicatelor “Sanitas” să anunțe că greva generală ce urma a fi declanșată vineri, 11 mai, a fost anulată.

În urma discuțiilor purtate cu managerii de spitale, s-a constatat că aproximativ 7.000 de angajați au avut scăderi de venituri. Ca urmare, s-a stabilit scoaterea gărzilor pentru medici și asistente în afara plafonului maxim de 30%.

“Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor, existând certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. S-a mai decis ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, TBC și anumite servicii județene de ambulanță să se permită, în condițiii bine justificate, o suplimentare a sporurilor”, au declarat reprezentanții “Sanitas”.

O modificare foarte importantă, poate cea mai importantă, este acordarea de sume compensatorii pentru toți anagajații care au înregistrat diminuări de venituri nete față de luna februarie 2018.

“Am făcut calcule peste calcule. Am încheiat un acord cu șapte puncte. Am fost de acord să renunțăm la greva de pe 11 mai. Suntem mulțumiți de discuțiile purtate”, au mai spus cei de la “Sanitas”.

Concret, acordul federație – minister prevede:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în regulamentul de sporuri în vigoare, dar cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitale de monospecialitate și servicii județene de ambulanță, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul regulament și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

6) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu cea de asistent medical.

7) Reluarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 15 =