Triplă aniversare: 9 Mai, sărbătorită așa cum se cuvine

Vaslui

Ieri, în județ, au fost organizate ceremonii și manifestări omagiale cu prilejul aniversării Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei asupra Fascismului și Zilei Europei.

Festivitățile ocazionate de Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei asupra Fascismului și Ziua Europei, sărbătorite pe 9 mai, au fost organizate ieri de Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria municipiului Vaslui, cu sprijinul Centrului Militar Județean, la “Monumentul Independenței de Stat” din fața Judecătoriei Vaslui.

Manifestările au început cu oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu PS Ignatie, episcopul Hușilor. Au urmat alocuțiuni ale oficialităților locale și județene, depuneri de coroane de flori de către reprezentații instituțiilor publice și ai celorlalte organizații invitate, evenimentul încheindu-se cu defilarea Detașamentului de Onoare.

”9 Mai este o zi importantă în parcursul istoric al Romȃniei și al romȃnilor, care a rămas înscrisă în istorie cu litere de sânge, zeci de mii de români plătind cu prețul vieții independența, câștigarea celui de-al doilea război mondial și dreptul de a fi cetățeni ai Uniunii Europene. În acest moment aniversar, când trecutul și prezentul își dau întâlnire pentru a prefigura viitorul, venim să retrăim cu venerație istoria neamului, să punem un legământ de credință că, numai având această nobilă moștenire, suntem demni și deschiși spre o nouă lume, pe care au visat-o înaintașii. La mulți ani, Romȃnia! La mulți ani, Europa!”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.

Huși

Ziua a fost marcată și la Huși

La Huși, evenimentele au început la ora 11, în parcul Rodina, unde primarul municipiului Huși – Ioan Ciupilan și locțiitorul comandantului Batalionului 202 Apărare CBRN (intervenție la dezastre) “General Gheorghe Teleman” – Cornel Vasilescu au primit onorul. După intonarea imnului național, a avut loc un scurt moment religios, oficiat de protopopul Marius Antohi și preotul Marcel Miron, după care au fost rostite câteva discursuri.

În cuvântul său, primarul Ioan Ciupilan a amintit pe scurt despre semnificațiile istorice ale zilei: “Atunci când ne gândim la țara noastră, fiecare dintre noi are reprezentări diferite, dar, indiferent de raportările personale, românii nu încetează niciodată să creadă în această țară. Mi-aș dori ca în 2018, anul Centenarului Marii Unirii, să avem puterea să transformăm fiecare reușită individuală în una de grup, așa cum au făcut înaintașii noștri. Numai împreună, uniți și solidari, putem ține vie conștiința românească și putem duce România 100 de ani mai departe! Totodată, putem să ne unim în întregile noastre granițe! La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor!”.

“Sărbătorim, astăzi, 9 Mai, Ziua Independenței, victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, care se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate și independență. Apărarea independenței și a libertății patriei a reprezentat întotdeauna o valoare supremă a poporului român. Ne îndreptăm gândurile pline de recunoștință către generațiile de luptători și eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate și independență”, a menționat maiorul Constantin Râpanu, de la Unitatea Militară din Huși.

Evenimentul a continuat cu depuneri de coroane de flori din partea conducerii municipalității hușene, a reprezentanților Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Armatei, partidelor politice și unităților de învățământ, precum și cu o scurtă defilare a militarilor și polițiștilor de frontieră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 4 =