Autobuze ecologice și trasee noi: Primăria Bârlad are planuri mari pentru transportul public!

Pentru următorii ani, municipalitatea bârlădeană își propune să investească serios în domeniul infrastructurii de transport public din oraș. Printre proiectele dorite de autoritățile locale se numără achiziționarea a zece autobuze ecologice, amenajarea stațiilor de transport în comun pentru două noi trasee prin oraș, dar și amenajarea unei stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Miercuri, sala de ședințe a Primăriei Bârlad a găzduit o consultare publică pe tema Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2017-2030, una dintre etapele premergătoare implementării de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Au participat atât funcționarii Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană care au lucrat la conceperea documentului, cât și simpli cetățeni, consilieri locali și reprezentanți ai unor instituții publice.

„PMUD face parte integrantă din Planul de Urbanism General (PUG), care este parte componentă a Strategiei de dezvoltare a municipiului. Vrei să te dezvolți? Trebuie să ai o strategie cu privire la segmentul spre care vrei să te îndrepți. Nu poți accesa fonduri europene dacă nu ai întocmit PMUD, PUG, Strategia de dezvoltare și tot ce se solicită prin normele europene și cele naționale. Acest plan realizează o analiză a situației prezente, pe o perspectivă 2018-2030, sub toate aspectele. Spre exemplu, al populației – vârste, sexe, activi/pensionari etc, al instituțiilor publice – amplasare, norme, personal, forță de muncă, migrație etc, al agenților economici, al veniturilor, al traficului din oraș – autoturisme, trafic greu, transport în comun etc. Totodată, lucrarea privește conexiunea Bârladului cu localitățile din jur, cu marile orașe din Moldova, dar și conexiunile internaționale ale municipiului. Documentul se vrea o strategie care să ajute dezvoltarea orașului, dar să asigure în același timp un trafic modern, un transport în comun care să-i facă pe cetățeni să folosească mijloacele de transport în comun și mai puțin mașinile proprii. PMUD vine cu soluții în domeniul circulației pietonale, al pistelor pentru bicicliști, al parcărilor, astfel încât să se micșoreze cantitățile de noxe și poluarea fonică din Bârlad”, a declarat în introducerea întâlnirii primarul Dumitru Boroș.

Ștafeta a fost preluată de Cătălin Moraru, șeful Biroului Dezvoltare Locală și Integrare Europeană, care a făcut o prezentare succintă a variantei inițiale a PMUD. În final, participanții au adus câteva critici, au cerut lămuriri și au făcut sugestii.

Proiecte de peste 17 milioane de euro

În ceea ce privește viitorul transportului în comun, varianta inițială a PMUD 2017-2030 cuprinde o listă cu nouă proiecte importante pe care municipalitatea speră să le implementeze fie cu fonduri europene fie cu alte surse de finanțare, până în 2023. În ordine, acestea sunt: „Încheierea unui nou contract de delegare a gestiunii pentru serviciul de transport public” (valoare 15.000 de euro, perioada 2018), „Achiziționarea de autobuze ecologice (Euro 6/hibride/electrice) pentru promovarea utilizării transportului public în comun”, etapa 1 – zece autobuze (patru milioane de euro, perioada 2018-2020), „Construirea unui depou în Bârlad” (un milion de euro, perioada 2018-2020), „Optimizarea rețelei de transport public” (15.000 de euro, perioada 2018-2020).

Urmează „Înființarea unui nou traseu de transport public în comun pe ruta Tecuciului – General Vasile Milea – Mihai Viteazul – Colonel Simionescu Sava – Paloda – Ioan Popescu – Vasile Pârvan – Republicii – Epureanu – Nicolae Bălcescu – Dragoș Vodă – Tecuciului” (perioada 2018-2020), „Înființarea unui nou traseu de transport public în comun pe ruta Tecuciului – Dragoș Vodă – Nicolae Bălcescu – Epureanu – Republicii – Vasile Pârvan – Ioan Popescu – Paloda – Colonel Simionescu Sava – Mihai Viteazul – General Vasile Milea – Tecuciului” (perioada 2018-2020).

Nu în ultimul rând, se dorește implementarea proiectelor „Amenajarea stațiilor de transport în comun pe cele două trasee propuse la înființare și modernizarea stațiilor pe traseele existente” (valoare 185.000 de euro, perioada 2018-2020), „Informatizarea sistemului de transport public” (30.000 de euro, perioada 2018-2020) și „Achiziționarea de autobuze ecologice (Euro 6/hibride/electrice) pentru promovarea utilizării transportului public în comun”, etapa 2 – zece autobuze (patru milioane de euro, perioada 2020-2023).

Așa cum se prezintă la acest moment PMUD, municipalitatea își propune ca, tot în perioada 2018-2023, să implementeze și proiecte în domeniul siguranței (valoare totală 700.000 de euro), transportului rutier (valoare totală 4.815.000 de euro), al transportului nemotorizat (valoare totală 1.835.000 de euro) și al intermodalității (valoare totală 680.000 de euro).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 6 =