Învățământul – praf în ochi: Diplomă de absolvire sau carnet de șomer?

Termină un liceu, dar nu prea reușesc să se angajeze pe plan local. Probabil, nici absolvenții din generația 2018 nu vor avea succes pe piața muncii. Peste două săptămâni, ei se vor putea înscrie la șomaj.

Din cauza lipsei locurilor de muncă, mulți tineri absolvenți ajung de pe băncile școlii direct la coada șomajului. Trăiesc apoi, un timp, din indemnizația acordată de stat și din banii părinților. Astfel, an de an, o mare parte dintre cei circa 1.000 de absolvenți vasluieni de liceu sau facultate cer să fie luați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pentru a primi un sprijin financiar de la stat. Generația actuală se va putea înscrie peste două săptămâni.

“Tinerii care termină școala se pot înscrie în evidențele agențiilor de șomaj pentru a beneficia gratuit de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum și de facilități financiare, respectiv prima de inserție, prima de relocare, prime de mobilitate sau indemnizația de șomaj. Pentru a putea obține prima de inserție sau, după caz, indemnizația de șomaj, tinerii trebuie, în termen de maximum 60 de zile de la data absolvirii, să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui.

În cazul absolvenților de liceu din acest an, cele 60 de zile încep a fi numărate din 26 mai, potrivit Ordinului nr. 3382/2017 al Ministerului Educației Naționale, privind structura anului școlar 2017-2018, conform căruia “cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”. În situația în care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, cei în cauză se vor prezenta la AJOFM în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor se înregistrează la AJOFM, apoi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (500 de lei).

Pot solicita indemnizație de șomaj tinerii înregistrați în evidențele AJOFM care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire: nu au reușit să se încadreze în muncă și nu au fost admiși sau nu urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii; nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință. Indemnizația de șomaj este în cuantum de 250 de lei și se acordă pe o perioadă de șase luni.

“Mai bine plec în lume!”

Dincolo de creșterea semnificativă a ratei șomajului în județul Vaslui, numărul mare de tineri care mizează pe indemnizația de șomaj este și un indicator clar al potențialului pieței locale. Fără investiții importante și cu un număr mic de angajatori, care fac mari eforturi pentru a se menține în viață, speranța absolvenților de a-și găsi un loc de muncă este aproape de zero. Nu în ultimul rând, faptul că mulți angajatori solicită experiență în domeniu constituie o frână decisivă.

“Unde te duci, te întreabă de experiență și ce salariu vrei. Dacă nu ești de acord cu minimul pe economie, nici nu se uită la tine. Nu e normal. Chiar am învățat degeaba? Sunt disperat! Tot mă întreb la ce am mai luat bacul, am făcut meditații, dacă diploma nu mă ajută la nimic! Dacă pentru a supraviețui trebuie să muncesc necalificat pe șantier, mai bine plec în lume! Măcar acolo știu că nu-și bat joc de tine ai tăi, că sunt străini”, ne-a spus Daniel.

Se pare că există și o problemă de corelare între ceea ce se învață în sistemul educațional și ceea ce se cere în diverse domenii ale economiei locale. O profesoară de liceu susține categoric că absolvenții instituției în care predă nu au căutare pe piața muncii: “Aceștia fie sunt nevoiți să se îndrepte spre facultăți, fie se angajează în alte domenii decât cele în care au studiat. În țară, cei mai căutați sunt ospătarii și bucătarii. Sunt singurii care au șanse de angajare. Dar, cum industria alimentară vasluiană e la pământ, tehnicienii din acest domeniu fac liceul degeaba. Am avut un proiect european prin care am monitorizat ce au făcut după terminarea studiilor elevii noștri. Din 38 de subiecți, niciunul nu era angajat în specializarea lui! Fie erau șomeri, fie la facultate, fie lucrau altceva. Cei care lucrau nu depășeau zece la sută. Prioritatea nu este organizarea unui bacalaureat care să le dea posibilitatea să mai obțină încă o hârtie fără folos. Nu se vor angaja nici cu o sută de diplome de bacalaureat! Trist este că 60-65 la sută dintre elevii noștri fac liceul ca să poată pleca în străinătate sau ca să stea pe capul părinților, în speranța deșartă că se vor angaja vreodată în Vaslui”.

În acest fel, după patru ani de studiu, tinerii ajung pe străzi, cu o diplomă în buzunar, dar și cu un carnet de șomer în celălalt.

O altă – foarte tristă – cauză a acestei situații este că mulți dintre absolvenți, pur și simplu, nu au chef de muncă.

„Noi, când mergem pe la ei să-i informăm despre beneficii – mediere, cursuri de formare, indemnizație de șomaj – îi interesează mai mult indemnizația. Am insistat la București să se schimbe legea care-i îndepărtează de muncă. Sunt țări în UE unde nu se acordă indemnizație de șomaj pentru absolvenți și aceștia sunt mai interesați de a se angaja. Trebuie pus piciorul în prag! Prea multă asistență socială strică”, spun reprezentanții AJOFM Vaslui.

Marea problemă este că mulți agenți economici vasluieni abia rezistă pe piață  și se chinuiesc să nu facă disponibilizări. Nici nu se gândesc la angajări. În fiecare an, sute de societăți dispar din peisajul economic al județului. Nu va fi de mirare că, și în acest an, sezonul estival va aduce un val de absolvenți vasluieni cu diplome de bac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =