Eveniment intercultural româno-uruguayan la Universitatea din București

Daniel Dragomirescu

Pe 9 mai, de Ziua Europei, la Universitatea din București a avut loc manifestarea “Confluențe interculturale româno-uruguayene”. Au participat ca invitați scriitorii uruguayeni Guillermo Lopetegui, Marta Estigarribia și Niza Todaro Glassiani, precum și Excelența Sa Manuel Gonzalo Vieira Merola, ambasadorul Republicii Orientale Uruguay la București.

Au fost prezentate cărțile de proză “Esas obsesiones tan deseadas. Acele obsesii atât de dorite” de Guillermo Lopetegui, “Hay maleza en la pradera. Sunt și buruieni în luncă” de Marta Estigarribia și microromanul “Una luz en la oscuridad. O lumină în întuneric” de Niza Todaro Glassiani, publicate în versiune spaniolă și română în colecția “Bibliotheca Universalis” a revistei “Orizont literar contemporan”.

Despre opera autorilor din Montevideo și relațiile culturale dintre București și Montevideo au vorbit Daniel Dragomirescu, redactor-șef al revistei “Orizont literar contemporan”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Tatiana Rădulescu, poetă și publicistă, iar la diferite aspecte ale transpunerii textelor din spaniolă în limba română s-au referit traducătoa Irina Secărescu și studentele Alexandra Năvălici și Alina Minea. Hispanista Elena Schumaher a vorbit despre cultura sud-americană și cea uruguayană în mod special.

Între autorii uruguayeni și publicul prezent la manifestare a avut loc un schimb de opinii referitor la literatura și tradițiile culturale și istorice ale Republicii Uruguay. În alocuțiunea sa, ambasadorul Manuel Gonzalo Vieira Merola a avut cuvinte de apreciere despre prezența scriitorilor din Montevideo la București.

Moderatoarea întâlnirii a fost Monica Manolachi, cadru didactic la Facultatea de Limbi Străine.

Manifestarea “Confluențe interculturale româno-uruguayene” este rezultatul colaborării dintre revista “Orizont literar contemporan” și Facultatea de Limba și Literatura Spaniolă a Universității din București.

(Echipa redacțională a revistei “Orizont literar contemporan”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =