Întâlnire de gradul trei la Botoșani: Ministrul Petre Daea tot spre vasluieni trage!

Ion Agafiței și Petre Daea

“Guvernul, prin ministrul Petre Daea, prezent la expoziție, ajută crescătorii de ovine și caprine prin subvenții substanțiale. Este o mândrie pentru crescătorii de animale prezenți aici vizita la standurile «OvisMold» a ministrului Daea, care a avut cuvinte de laudă la adresa noastră. Am impresia  că ministrul Daea cunoaște personal toți ciobanii din România, ceea ce nu este deloc un lucru rău”, a subliniat Ion Agafiței, președintele Asociației “OvisMold” Vaslui.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent, duminică, la Târgul Expozițional de Miei, Pielicele, Plante Tehnice și Produse Tradiționale organizat în cadrul Stațiunii de Cercetare Popăuți, județul Botoșani. Însoțit de o delegație consistentă, oficialul a vizitat fiecare dintre standurile asigurate prin grija Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine “Moldoovis”, Stațiunii de Cercetare Popăuți, Asociației Cultivatorilor de Plante Tehnice și Asociației Crescătorilor de Taurine, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean Botoșani. Iar demnitarul a și cumpărat produse autohtone, unele atestate ca atare de minister chiar în timpul mandatului său!

Delegația vasluiană

Târgul constituie un eveniment de mare interes pentru crescătorii de animale din zona Moldovei și oferă posibilitatea realizării unui schimb de experiență între crescătorii din sectorul zootehnic și specialiștii din județele limitrofe. Din județul Vaslui au fost prezenți patru crescători de ovine, cu un efectiv de aproape 40 de exemplare dintre cele mai frumoase, membri ai Asociației “OvisMold”, al cărei președinte, Ion Agafiței, s-a îngrijit de întreaga deplasare.

“Avem o colaborare foarte bună cu crescătorii de oi din județul Botoșani și nu numai. Am făcut, de-a lungul anilor, schimburi de animale, adică berbeci de rasă, miei de prăsilă. Știți foarte bine că botoșănenii sunt prezenți, cel puțin de când sunt președintele «OvisMold», la toate edițiile Expozoo organizate în municipiul Vaslui. Și anul acesta, colegii noștri din Botoșani vor fi prezenți la Vaslui cu animale care vor încânta ochii iubitorilor și crescătorilor de ovine. Guvernul, prin ministrul Petre Daea, prezent la expoziție, ajută crescătorii de ovine și caprine prin subvenții substanțiale. Este o mândrie pentru crescătorii de animale prezenți aici vizita la standurile «OvisMold» a ministrului Daea, care a avut cuvinte de laudă la adresa noastră. Am impresia  că ministrul Daea cunoaște personal toți ciobanii din România, ceea ce nu este deloc un lucru rău”, a subliniat Ion Agafiței, unul dintre cei mai mari crescători de karakul din țara noastră.

Karakul românesc sau de Botoșani, cum mai este numit, este o rasă creată în perioada 1948-1988 chiar la stațiunea Popăuți, din județul Botoșani, prin încrucișarea dintre țurcana neagră și brumărie cu berbecuți de karakul negru și brumăriu aduși din Germania și URSS. După 40 de ani de experimente, rasa a fost omologată și a început să se extindă în județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Agafiței povestește că această rasă este foarte pretențioasă și nu dă randament în zone de munte, acolo unde plouă mult, și nici la câmpie, unde este prea cald. Karakulul se ține în ferme din decembrie până în mai, iar costurile cu întreținerea sunt foarte mari. În schimb, rasa are un randament bun la lapte, 80-90 de litri pe oaie, precum și în materie de lână. Pielicelele sunt și ele extrem de căutate la noi în țară, dar mai ales peste hotare.

Crescător de oi din tată în fiu, Ion Tibireac, participant și el la târg, s-a declarat total împotriva ajutorului de șomaj și a ajutorului social: “Muncim ca să creștem animale din zori și până târziu în noapte. Când nu suntem prezenți la stână, suntem la cosit. Oaia sau capra trebuie furajată și atunci când iarna pune stăpânire pe imașuri. Dar, domnule, nu mai găsești oameni, să nu zic ciobani. Toți s-au boierit. Stau cu fundul pe prispa casei și așteaptă să vină poștașul cu ajutorul social. Nu-i corect deloc! Trebuie puși la muncă, să vadă cum se câștigă banul. Pentru niște voturi să le dai bani la puturoși?! Eu nu știu ce e ăla concediu și nici weekend! Ăștia numai în vacanță sunt. Eu am îmbătrânit în urma oilor și caprelor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − twelve =