Muzeul bârlădean, gratis pentru iubitorii de cultură

Timp de câteva ore, expozițiile permanente și temporare găzduite de secțiile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad vor putea fi vizitate în mod gratuit de toți cei interesați. Ocazia este prilejuită de marcarea „Nopții europene a muzeelor”. 

Anual, pe 18 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, prilej cu care în sâmbăta cea mai apropiată se organizează „Noaptea europeană a muzeelor”, un eveniment cultural patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid porțile liber, simultan, până târziu în noapte.

În acest an, „Noaptea muzeelor” este marcată sâmbătă, 19 mai. La Bârlad, Muzeul „Vasile Pârvan” îi așteaptă pe vizitatori în intervalul orar 19-1, aceștia având posibilitatea să admire toate expozițiile permanente și temporare fără să mai plătească bilet. Astfel, la sediul central al instituției, publicul va putea vizita expozițiile de arheologie-istorie și de artă – cu ultimele completări, la Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” pe cea dedicată maestrului Marcel Guguianu, iar la sediul din strada Republicii nr. 235, expozițiile de numismatică, personalități bârlădene și științele naturii.

Tot aici, doritorii vor avea posibilitatea să admire și expoziția temporară intitulată „Podoabe și accesorii vestimentare din Antichitatea târzie”, care va fi vernisată la ora 19.45, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului. Evenimentul este organizat în colaborare cu muzeele din Iași, Botoșani, Tecuci și Galați, adunând la un loc piese extrem de frumoase și valoroase care vorbesc de bunul gust și frumusețea obiectelor din perioada secolelor III-V d.Chr. Expoziția va fi găzduită într-un spațiu recent renovat și dotat cu mobilier nou.

„O inițiativă generoasă, lansată în 1997, la Berlin, face posibil ca, an de an, în a treia sâmbătă a lunii mai, instituții muzeale din întreaga Europă să sărbătorească patrimoniul, colecțiile adunate de-a lungul timpului și, nu în ultimul rând, creativitatea umană. De mulți ani, îndeosebi după reabilitarea sediului central, muzeul bârlădean participă la această frumoasă sărbătoare a instituțiilor care sunt depozitarele dovezilor  trecerii noastre prin timp, ca indivizi și societate. Pe lângă vizitarea expozițiilor, cu prilejul Nopții Muzeelor, publicul meloman este invitat la un recital de excepție susținut de violonistul David Marcian, fost dirijor al Filarmonicii din Iași, și pianistul german Dietmar Gräf. Evenimentul va avea loc de la ora 20.30, la Pavilionul Expozițional «Marcel Guguianu», cei prezenți având ocazia să audieze «Dansuri ungare nr. 2 și 5» de Johannes Brahms, «Balada» lui Ciprian Porumbescu și «Romanza Andalusa» de Pablo de Sarasate”, ne-a declarat prof. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Nu în ultimul rând, de la ora 21, cei interesați vor putea participa la o sesiune de observații astronomice realizate cu ajutorul telescoapelor din dotarea Observatorului Astronomic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + eleven =