Omraam Mikhael Aivanhov: Cartea magiei divine (VIII): Cum trebuie să citiți în cartea naturii vii

Un mag e un medium care furnizează spiritelor materia primă grație căreia ele pot intra în contact cu planul fizic și pot acționa asupra lui. Natura preocupărilor sale, activitățile sale fac să se degaje din el fluide determinate, care permit spiritelor să ia formă și să acționeze. La simpla prezență a unei ființe animate de gânduri criminale, o multitudine de spirite au și venit pentru a se servi de toate miasmele care se degajă din ea, pentru a face rău. Nu ea este cea care face răul, dar furnizează mijloacele, materia de care ele se servesc. Invers, prezența unui mag alb furnizează spiritelor luminoase materia de care ele se servesc pentru a aduce binecuvântări. Vreți să lucrați pentru lumină, vreți să faceți bine? Se degajă atunci din voi o materie foarte pură, pe care spiritele lumii invizibile vin să o culeagă, exact cum albinele vin să culeagă nectarul florilor pentru a face mierea.

Vă voi da acum un exemplu pentru a vă arăta cum trebuie să citiți în cartea naturii vii. Când lăsați resturi de mâncare în bucătăria voastră, de ce sosesc așa de repede tot felul de insecte, furnici, viespi etc? Pentru că murdăria le atrage. Faceți curățenie și ele vor dispărea. În același fel, trebuie să știți că dacă veți păstra anumite impurități în sentimentele sau în gândurile voastre, acestea vor atrage indezirabili cărora le place să se hrănească cu aceste murdării și nu veți mai putea scăpa de ei. Priviți: chiar dacă încercați să omorâți insectele sau să le vânați, nu faceți nimic: de îndată ce veți lăsa din nou deșeuri la iveală, ele vor apărea din nou, vin tot timpul altele. Pentru a le alunga, faceți curățenie și gângăniile vor merge să-și caute hrana în altă parte. Și în planul astral, în planul mental, există de asemenea gânduri și sentimente care fermentează, putrezesc, e aceeași lege. Trebuie deci să vă debarasați de aceste impurități și indezirabilii vor pleca.

Când văd comportamentul anumitor persoane, știu deja că ele atrag o întreagă delegație de spirite tenebroase care vin să le solicite să intre în confreria lor. Spiritele tenebroase le spun: „Vei avea bani, vei avea un loc în societate, vei avea o putere formidabilă, vei avea toate femeile pe care le vei vrea, vino cu noi”. Și ele sunt atât de ignorante, încât le urmează. Veți spune: „Dar n-am mai văzut așa ceva!”. Ei bine, eu o văd în fiecare zi. Spiritele tenebroase sunt îmbrăcate, ele nu se prezintă la voi cu coarne, cu o coadă despicată și cu toate cazanele Infernului, ele nu au interesul să vă sperie, din contră, vă promit că o să vă vedeți toate dorințele satisfăcute și revin, până când, ca un fruct prea copt, cădeți în capcana lor. Iată cum se întâmplă să seducă oameni: prin promisiuni de putere, plăcere și bani. Astfel, mulți devin candidați pentru Loja neagră, pentru că nu pot obține rapid toate aceste avantaje fără a manifesta egoism, duritate, necinste.

Dar Loja albă, și ea, trimite o delegație. Aici sunt creaturi magnifice, care încearcă să lumineze oamenii despre toate binecuvântările care-i așteaptă dacă se angajează pe drumul luminii. Spiritele răului și cele ale binelui lucrează în același fel, dar în direcții opuse. Metodele sunt aceleași, nu e nicio diferență în afară de scop, de direcție. Spiritele binelui vă spun: „Se poate să nu obțineți nici gloria, nici bogăție, pentru că ele sunt ale Prințului acestei lumi, dar noi avem alte lucruri să vă dăm: lumina, pacea, cunoașterea și mai ales viața, viața abundentă. Vreți să veniți cu noi?”. Dacă sunteti luminați, dacă aveți discernământ, ascultați vocea spiritelor celeste, dacă nu, desigur, veți cădea în capcanele spiritelor tenebroase.

Nu există creaturi în fața cărora spiritele luminoase să nu se prezinte, dar dacă aceste creaturi rămân surde la vocea lor, ce pot ele face? Sunt obligate să le abandoneze și să le lase în fața propunerilor Lojei negre, care se prezintă într-un mod mult mai încântător pentru ele pentru că se referă la nevoile și satisfacțiile planului fizic. Cât despre nevoile planului spiritual, ne simțim mai puțin stimulați să le satisfacem – e atât de departe! – și astfel ne lăsăm în voia spiritelor tenebroase.

Mai departe, vedem consecințele: tot ceea ce emană dintr-o ființă care refuză să ia drumul ascensional al luminii, al dragostei, al dezinteresului e prozaic, tern, distructiv. Peste tot pe unde trece această ființă, fără a o ști, fără a vrea, produce stricăciuni. Cum? Imaginați-vă că detestați pe cineva: spuneți des că v-ar aranja să fie mort. Desigur, nu ați merge până la a-l omorî, nu se decide chiar așa de ușor o crimă, pentru că vă expuneți la riscuri. Dar vă gândiți la această moarte, o doriți. Ei bine, să știți că veți fi responsabili de moartea altcuiva. Dorințele voastre, gândurile voastre circulă și influențează undeva, mai departe, persoane care sunt în aceeași dispoziție ca voi și care doresc, la rândul lor, să scape de un dușman. Dacă dorința lor de răzbunare e mai puternică sau dacă au o voință mai mică de a rezista instinctului lor criminal, într-o zi, sub influența a ceva ce ele nu înțeleg – un impuls, un curent – ele comit o crimă. Nu veți ști niciodată nimic, dar în realitate și voi veți fi vinovați. Într-o zi, când veți merge în cealaltă lume și vi se vor prezenta consecințele gândurilor, sentimentelor și dorințelor voastre negative, veți fi înspăimântați să aflați că ați fost cauza atâtor nenorociri.

Din contră, dacă toată viata voastră v-ați străduit să nu aveți decât gânduri și sentimente de lumină și dragoste, ele vor circula și vor influența favorabil multe persoane de pe pământ. Atunci când veți merge în cealaltă lume, vi se vor arăta toate realizările bune a căror cauză ați fost. Veți fi mirat, stupefiat. Veți spune: „Dar nu e posibil, nu eu am făcut aceste lucruri!”. “Ba da, ba da, vi se va răspunde. Priviți, de exemplu, ați trăit în acel an pe strada aceea unde anumite persoane erau gata să comită o crimă, dar emanațiile bune pe care le-ați răspândit în trecere le-au făcut să se răzgândească și ele au renunțat în final”. Adesea e nevoie de foarte puțin pentru ca o persoană să execute un proiect sau să renunțe și e posibil ca acest „foarte puțin” să depindă chiar de influențele bune sau rele pe care le recepționează fără știrea sa.

Nu trebuie să uităm niciodată că omul e plasat la limita lumilor superioară și inferioară. Religia creștină a exprimat această idee prin imaginea îngerului păzitor, care stă în dreapta sa, și a demonului, care stă la stânga sa. Îngerul îl sfătuiește, îl luminează, în timp ce demonul vrea să-l inducă în eroare pentru a deveni victima sa. E un fel simplist de a prezenta lucrurile, dar corespunde unei realități. Cum v-am explicat, omul posedă două naturi: una inferioară, pe care am numit-o personalitate, și una superioară, pe care am numit-o individualitate. După gradul său de evoluție, omul dă importanță uneia sau alteia dintre naturi și, evident, după cum una sau alta se manifestă, el intră în contact cu entitățile lumii tenebrelor sau cu cele ale lumii de lumină. Unii spun că nu cred în entitățile lumii invizibile. Ei bine, cred sau nu, asta nu schimbă nimic: natura lor inferioară și superioară există și nu pot să nu le vadă manifestându-se. Omului îi revine sarcina de a ști sub ce influență vrea să se plaseze.

Veți spune: „Dar de ce Dumnezeu nu distruge aceste spirite ale răului?”. Pentru că ele au permisiunea de a tenta, e “meseria” lor, iar voi nu trebuie să fiți așa de stupizi pentru a cădea în capcanele lor! Dumnezeu nu l-a pedepsit niciodată pe Diavol pentru că tentează oamenii; oamenii sunt cei care trebuie să fie mai tari și mai luminați, ei trebuie să înțeleagă unde înfloresc cu adevărat, trebuie să înțeleagă de ce e preferabil să ia o anumită direcție. Trebuie să fie convinși cu adevărat. Nu ar fi un veritabil avantaj pentru o ființă umană să fie împinsă împotriva voinței ei pe drumul binelui și al luminii. Creatorul și spiritele celeste o lasă liberă pentru a-și dezvolta conștiința și a învăța să devină responsabilă de orientările ei.

De noi depinde să ne întrebăm în fiecare zi: „Să vedem, astăzi, ce am spus, ce am făcut? Care au fost gândurile, sentimentele mele?”. Dacă ați acționat rău, dacă ați avut sentimente rele, gânduri rele, să știți că ați fost dat în lături de forțele negre și trebuie să reveniți pentru a o lua pe un alt drum. Cel ce intră în viața spirituală e obligat să ia în considerare lucrurile cu o conștiință lărgită, trebuie să-și dea seama că există legi pe care nu le cunoaște și trebuie să înțeleagă acum necesitatea de a le cunoaște și de a le respecta. Magia nu este numai un act al voinței, ea îmbrățișează totalitatea activităților umane.

Magia nu e altceva decât o prelungire a fizicii. Fizica studiază proprietățile materiei și legile care o guvernează. La fel e și cu magia, cu diferența că magia merge mai departe, acționând într-un domeniu mai subtil: cel al forțelor și materiilor psihice. E bine că magia nu a fost despărțită de fizică pentru că, într-o zi, aceeași oameni de știință, mai înțelegători, vor fi obligați să admită această realitate pe care până acum o calificau ca fiind neștiințifică.

Legea înregistrării

Se poate să ne îndoim de existența lui Dumnezeu, să credem sau să nu în îngeri sau în diavoli, în Cer și în Infern, dar există un lucru asupra căruia nu ne putem îndoi, anume că gândurile, sentimentele noastre se înregistrează în noi și în afara noastră, adică lasă urme. Cunoașterea acestei legi stă la baza întregii vieți morale și spirituale: din moment ce totul se înregistrează, nu ne putem permite să facem orice, să avem orice gând, orice sentiment, orice dorință, pentru că vor exista consecințe.

Evident, această idee e nouă pentru mulți. Faptul că există oameni inteligenți, instruiți, avansați tehnic, care fac înregistrări, asta da, așa e, nu avem decât să vedem atâtea imagini, cuvinte, muzică șamd. care sunt înregistrate. Dar natura, cum poate ea face înregistrări? Ei bine, aici vedem câți oameni sunt ignoranți. În realitate, nu putem găsi nimic în lumea vizibilă care să nu existe deja în lumea invizibilă. Inteligența cosmică a devansat oamenii și chiar i-a depășit, înregistrările sale sunt de o natură mult mai subtilă decât aceea pe care ei ar putea-o face. Inteligența cosmică a vrut să aibă arhive, a decis ca toată istoria universului să fie înregistrată și a conceput creația în așa fel încât pământul, munții și mai ales pietrele să conserve această istorie.

Fiecare eveniment se reflectă în toate obiectele din jur și lasă urme. Putem spune că acestea sunt de neșters, sunt profund ascunse sub alte straturi îngrămădite deasupra, dar există și putem să le regăsim. Aceste urme reprezintă arhivele Akashei. Dar cum oamenii nu și-au dezvoltat acele facultăți care le-ar permite să descifreze aceste înregistrări, ei emit ipoteze și construiesc teorii pe care sunt repede obligați să le abandoneze pentru că se arată inexacte.

Marile evenimente ale istoriei universului sunt înregistrate, ca și micile evenimentele ale vieții noastre cotidiene. Tot ceea ce facem în locurile în care locuim lasă amprente, imagini, clișee, o întreagă memorie e acolo, fixată în planul eteric, pe pereți, pe mobile, pe obiecte, iar dacă apelăm la un medium sau la o persoană sensibilă, ea vă va putea spune în detaliu ce s-a întâmplat în aceste locuri.

Lăsăm urme pe toate obiectele pe care le atingem. Și chiar dacă nu le atingem, însăși prezența noastră, corpul nostru astral etc. se imprimă pe ele. Asupra locurilor pe unde trecem, asupra persoanelor pe care le frecventăm, lăsăm de asemenea urme, bune sau rele, luminoase sau întunecate. De aceea e atât de important să lucrăm asupra gândurilor și sentimentelor – pentru a le ameliora, a le purifica. Știm că nu numai prin actele noastre, ci și prin gândurile, sentimentele noastre putem face rău sau bine.

Dar înainte de a se înregistra și de a lăsa urme în exteriorul nostru, gândurile și sentimentele noastre se înregistrează și lasă urme în noi. De aceea, cel care a nutrit mult timp gânduri și sentimente de gelozie, egoism, răutate va sfârși într-o zi prin a fi paralizat și otrăvit de toate urmele lipicioase și întunecoase pe care gândurile și sentimentele lui le-au lăsat în el. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − 4 =