S-a stins artistul plastic Didu Clapon

Profesorul de desen Didu Clapon, care o viață întreagă a „șlefuit” talente la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” și la Școala de Arte „N.N. Tonitza” Bârlad, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani.

 Învățământul bârlădean este în doliu de luni, 14 mai, după ce unul dintre profesorii care au predat la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” și la Școala de Arte „N.N. Tonitza” timp de zeci de ani s-a stins din viață. Este vorba despre profesorul de desen și artistul plastic Didu Clapon, care a murit la București, în urma unui infarct miocardic suferit în timp ce afla în vizită la fiica sa. Deși împlinise 71 de ani în martie și era pensionat încă din 2010, era încă foarte activ și prezent la manifestările cultural-artistice desfășurate în oraș.

Profesorul Clapon s-a născut pe 15 martie 1947, la Călărași, județul Botoșani. A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași, apoi pe cele ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Secția Arte Plastice. Acolo a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție, Ana Clapon, cu care era coleg de facultate. După absolvire, a fost repartizat în apropierea Bârladului, apoi la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, unde a activat până la revoluție. Aici, a călăuzit pașii a sute, chiar mii de elevi, mulți dintre ei devenind arhitecți și ingineri grație cunoștințelor insuflate cu exigență și profesionalism.

După ce, între 1990-1992, a ocupat fotoliul de viceprimar al orașului, profesorul Clapon a predat desenul la Școala de Arte „N.N. Tonitza” până la ieșirea la pensie, în 2010. Și aici a fost foarte îndrăgit de miile de elevi care i-au trecut prin mâini. Unii dintre ei, cum ar fi profesorii Eduard Piciu și Sebastian Pascu, predau desenul la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, iar Dragoș Pascu este artist plastic în Londra. Iulia Pohrib, o altă fostă elevă de-a sa, a obținut o bursă de studiu la Sorbonna și acum e artist plastic în Franța. Iar exemplele pot continua.

Profesorul Didu Clapon a deținut titlul de luptător pentru victoria revoluției din decembrie 1989. Era membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și, în ultimii ani, în Adunarea Eparhială a Eparhiei Hușilor și în Adunarea național-bisericească. În martie 2012, a primit titlul de „cetățean de onoare al Bârladului”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =