Aproape 600 de vasluieni au plătit contribuții la stat pentru a putea beneficia de o amărâtă de pensie: Un mileniu și jumătate de vechime!

Locuitorii județului nostru au profitat din plin de normativul care le permite să-și plătească până la cinci ani de vechime pentru a se putea pensiona. Atenție, legea expiră pe 31 decembrie și se pare că guvernul nu preconizează prelungirea termenului de aplicare!

598 de vasluieni și-au cumpărat vechime în muncă în intervalul de un an și șase luni de când a intrat în vigoare (pe 27 octombrie 2016) legea care permite acest lucru. Suma încasată de la aceștia este de 3.571.441 de lei. Nu puțini au fost cei care pentru a îndeplini stagiul de cotizare necesar ieșirii la pensie mai aveau nevoie de doar o lună! Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă.

Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii nr. 186/2016 mai poate fi solicitată numai până pe 31 decembrie, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016. Plata efectivă a contribuției la pensii este posibilă fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, în termen de șase luni.

Isabel Bogdan

“Conform normativului menționat, venitul asigurat (pentru care se plătește contribuția retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, dar nici mai mare de valoarea a cinci salarii medii brute, în calcul luându-se cota de contribuție pentru condiții normale de muncă valabilă în luna/lunile vizate. Posibilitatea de plată retroactivă a contribuției la pensii este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesați nu au fost asigurați nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (șomaj, pensie de invaliditate etc.)”, a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

Revenind la cele 598 de contracte de asigurare încheiate, 230 sunt pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, 132 între 13 luni și doi ani, 85 între 25-36 de luni, 69 între 37-48 de luni, iar 82 între 49 de luni și cinci ani. Un calcul simplu arată că vasluienii și-au cumpărat până acum peste 1.500 de ani de vechime în muncă!

Trebuie spus că stagiul minim de cotizare în vederea pensionării este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani în cazul bărbaților, respectiv, de 63 de ani în cazul femeilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 6 =