Sărbătoare mare în ortodoxie: Înălțarea Domnului

Conform credinței ortodoxe, de Înălțare se vopsesc și se împart ouă roșii. Tot astăzi este marcată și Ziua Eroilor.

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Înălțarea Domnului, care se mai numește în popor “Ispas”, de la cuvântul de origine slavonă “Supasu”, care înseamnă “Mântuitorul”. Din această zi și până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”.

Evenimentul este amintit în Evanghelii, unde se spune că, după ce Iisus a Înviat și s-a arătat ucenicilor săi timp de 40 de zile, dându-le ultimele învățături, s-a ridicat la Cer de pe muntele Măslinilor din Betania. Conform credinței ortodoxe, în ziua de Înălțare se vopsesc și se impart ouă roșii. Se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă, în special brânză, lapte dulce, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.

Sărbătoarea cade întotdeauna la 40 de zile după Înviere, de aceea se serbează mereu în joia săptămânii a șasea după Paști.

Tradiții și obiceiuri

În popor se spune că oamenii care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. În ziua de Ispas, oamenii și animalele se ating cu ramuri de leuștean, se fac pomeni pentru morți, dar și descântece. Semănăturile trebuie să se facă până azi. Când se continuă și după această dată, se crede că nu vor da roade.

Pentru vigoarea fizică și spirituală a membrilor familiei, pentru ca paguba să ocolească o gospodărie, în această zi nu se înstrăinează niciun obiect din casă, nu se împrumută bani, sare și chibrituri.

Ziua Eroilor

Tot de Înălțare este marcată și Ziua Eroilor.

“Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată  Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Hușilor.

În această zi, în toate lăcașurile de cult din țară și străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române sunt pomeniți eroii – ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

După Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =