Succesul vine cu fonduri europene: Start la înscrierea pentru wi-fi gratuit!

De marți, 15 mai, primăriile se pot înscrie pe portalul www.wifi4eu.eu pentru a primi de la UE finanțări în valoare de 15.000 de euro pentru introducerea internetului wireless în spații publice: parcuri, piețe, muzee, spitale etc. Beneficiarii vor fi selecționați după principiul „primul venit, primul servit”, mai ales că s-au putut preînregistra pe portal încă din 20 martie.

Acum câteva luni, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, anunța că, începând cu 15 mai, va fi lansat primul apel pentru înscrierea de proiecte în programul WiFi4EU, care își propune să finanțeze introducerea internetului wireless în locuri publice. În primă fază, pe 20 martie, a fost lansat site-ul pe care primăriile se puteau deja preînscrie (www.wifi4eu.eu).

După principiul „primul venit, primul servit”, în mai puțin de zece zile, nu mai puțin de 10.200 de primării din Uniunea Europeană (între timp, numărul lor a trecut de 17.000!) se trecuseră pe listă, dornice să primească suma de 15.000 de euro oferită de Comisia Europeană pentru fiecare localitate. Finanțarea va fi oferită sub formă de vouchere, care urmează să fie folosite la achiziționarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice.

La nivel național, s-au preînregistrat câteva sute de primării, cele din județul nostru fiind: Alexandru Vlahuță, Bălteni, Banca, Blăgești, Bogdănița, Codăești, Cozmești, Dimitrie Cantemir, Epureni, Fălciu, Ferești, Fruntișeni, Ivești, Muntenii de Jos, Oltenești, Roșiești, Solești, Todirești, Vetrișoaia, Vinderei, Zăpodeni, Zorleni, Negrești și Huși. Și reprezentanții Primăriei Bârlad intenționează să se înscrie, iar în eventualitatea în care vor mai prinde bani, vor crea cel puțin trei puncte cu Wi-Fi gratuit pentru localnici, respectiv în Grădina Publică, în Parcul „Victor Ion Popa” și în zona Cinematografului „Bârladul”. De altfel, lista spațiilor publice unde poate fi introdus internet wireless include parcuri, piețe, clădiri publice, librării, spitale și muzee.

Bugetul total alocat acestui program se ridică la 120 de milioane de euro, fondurile urmând să fie cheltuite de beneficiari până în 2020. Așa cum au anunțat reprezentanții Comisiei Europene încă de la lansarea programului WiFi4EU, în jur de 8.000 de localități din Uniunea Europeană, din Islanda și Norvegia ar urma să beneficieze de internet Wi-Fi gratuit. În primă fază, în urma apelului din această lună, vor primi finanțare 1.183 de primării, între 15 și 95 din fiecare țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − two =