Unități de alimentație publică, amendate de Protecția Consumatorilor

Constantin Vasilache

Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui au desfășurat, luna trecută, o serie de acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul serviciilor de alimentație publică. Concret, instituția a desfășurat 192 de acțiuni de control tematice, la solicitarea altor organisme, precum și pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite.

Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost dispuse oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 6.321 de lei, oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuit pentru produse alimentare în valoare de 5.351 de lei. Totodată, au fost sancționați contravențional 163 de operatori economici, fiind aplicate 104 de avertismente și 59 de amenzi, în valoare totală de 91.000 de lei.

În timpul verificărilor efectuate, s-au constatat deficiențe privind:

– comercializarea produselor alimentare cu data limită de consum / data durabilității minimale / termenul de valabilitate depășite;

– lipsa elementelor de identificare-caracterizare;

– neafișarea prețurilor de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură;

– comercializarea produselor cu elemente de identificare-caracterizare incomplete/incorecte sau netraduse în limba română;

– comercializarea produselor sau prestarea serviciilor de alimentație publică în spații neautorizate;

– nerespectarea orarului de funcționare afișat (închiderea unității în scopul sustragerii de la control);

– utilizarea de mijloace de măsurare neomologate, neverificate metrologic;

– nerespectarea condițiilor prescrise/declarate;

– legume-fructe fără informații referitoare la proveniență și calitate.

“Tot în această perioadă, au fost cercetate și soluționate 20 de reclamații primite din partea consumatorilor: șase s-au dovedit a fi întemeiate, una a fost neîntemeiată, patru au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente, iar nouă nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării”, a declarat comisar-șef Constantin Vasilache, coordonatorul CJPC Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − five =