Concursul național de pian „Virtuozii”: Emoții pentru micii pianiști din Bârlad

Liu Jin Shuo Andrei

Patru elevi bârlădeni care studiază pianul, doi dintre ei la o școală de specialitate și doi în timpul liber, vor participa la două concursuri importante de profil în acest weekend. Toți speră să revină acasă cu premii.

Între 18-19 mai, Brăila va organiza și găzdui cea de-a zecea ediție a Concursului național de pian „Virtuozii”, adresat tinerilor interpreți cu vârsta între 5-16 ani, care studiază pianul atât în școli populare de artă, palate ale copiilor, case de cultură și în sistem privat, cât și în școli și licee cu profil vocațional și care au atins un nivel profesionist, mediu sau bun. Din Bârlad vor participa doi elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „George Tutoveanu”, pregătiți în particular de profesorul Mihail Manciu.

Liu Jin Xi Ana Maria

Este vorba despre copiii de etnie chineză Liu Jin Shuo Andrei (clasa a III-a) și sora lui, Liu Jin Xi Ana-Maria (clasa a VII-a), care au participat și la ediția din 2017. Atunci, repertoriul de concurs a constat în interpretarea a două piese la alegere, însă de stiluri diferite, la final, juriul de specialitate răsplătindu-l pe băiat cu premiul II, iar pe fată cu premiul III. Evident, și de această dată, ei pleacă la drum cu gândul de a urca pe podium.

Între 17-20 mai, va avea loc Concursul internațional de interpretare muzicală „George Georgescu” Tulcea, ajuns la ediția a XXVI-a și la care și-au anunțat participarea nu doar concurenți din toate colțurile țării, ci și din Republica Moldova, Ucraina, Rusia și Bulgaria. Competiția se adresează elevilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se organizează pe clase de studiu (I-XII) și categorii de instrumente: pian, vioară, corzi grave (violă, violoncel, chitară), instrumente de suflat (flaut, clarinet), canto, muzică de cameră și instrumente populare (nai, țambal).

Profesorul Mihail Manciu va merge cu două eleve ale Școlii Gimnaziale de Arte „N.N. Tonitza” Bârlad. Este vorba despre surorile Denisa (clasa a VII-a) și Raluca Toma (clasa a VIII-a), care au concurat și la ediția din 2017, când au revenit acasă cu câte o mențiune. Acum, vor trebui să interpreteze la pian trei piese: un studiu, o lucrare preclasică sau clasică și o lucrare romantică, modernă sau românească. Marele premiu, acordat celui mai strălucit dintre laureați, se ridică la 1.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + eight =