Gheorghe Ivănescu, omagiat la Vutcani

Lingvistul Gheorghe Ivănescu, cunoscut pentru lucrările și studiile de referință în domeniu, a fost comemorat în comuna natală, în cadrul simpozionului “Sărbătorind Centenarul Unirii, omagiem personalități de renume”.

Silviana Bahrim, primărița comunei Vutcani, a reușit să adune laolaltă reputați dascăli și oameni de cultură, personalități locale, oameni născuți în localitate și care acum activează cu cinste în diverse domenii, organizând simpozionul “Sărbătorind Centenarul Unirii, omagiem personalități de renume”.

“În anul Centenarului Marii Uniri, am gândit că avem datoria să onorăm personalitățile acestor meleaguri și să le aducem un gând frumos, deși istoria le-a așezat deja acolo unde le este binemeritatul loc. Istoria o fac oamenii iluștri, iar datoria noastră este să le cinstim numele, să le păstrăm vie memoria și, ca vrednici urmași ai lor, să ne amintim mereu că din aceste frumoase locuri s-au ridicat adevărate embleme ale culturii și științei românești – personalități marcante ale neamului nostru. Mărturisesc cu emoție că una dintre marile mele dorințe este aceea ca dintre tinerii născuți pe plaiuri vutcănene să se ridice alte și alte valori, oameni care sa aibă un cuvânt de spus, care să ducă mai departe tradiția frumoasă a acestor locuri și care să facă renumit în țară și în lume numele comunei noastre. Pentru asta, oameni speciali – dascălii elevilor de azi, muncesc cu dăruire, sădind în sufletele și în mințile copiilor noștri dragostea de cunoaștere. Cine spune că la sate nu se face școală adevărată greșește. De aici, din pământurile bătătorite ale satului românesc, s-au ridicat și vor continua să se ridice oameni remarcabili, curați și demni. Pe cei care au fost să-i cinstim și să-i pomenim, iar pe cei ce vor veni să-i susținem și să-i creștem frumos pentru ca despre ei să se vorbească peste ani și ani!”, a declarat Silviana Bahrim.

Autor al volumului “Istoria Limbii Române”, lucrare de referință în domeniul lingvisticii românești, profesorul universitar Gheorghe Ivănescu este cel mai reprezentativ savant și om de cultură din Vutcani.

“Proiecte contemporane moderne se hrănesc din sugestiile și ideile lucrărilor și studiilor lui Gheorghe Ivănescu. Era atașat de graiul din comuna sa natală, era atașat de oamenii din Vutcani. Avea o erudiție și o forță inegalabilă de a pătrunde spre amănuntele semnificative. Era un om dificil, care spunea tuturor lucrurilor pe nume, un om care lăuda foarte rar, aproape niciodată, când avea în față o lucrare. Arăta mereu ce trebuie îndreptat și făcea la fel cu cei tineri sau cu cei care aveau experiență. (…) În toată această critică avea o modalitate specifică, intuitivă, de a te stimula să mergi înainte cu cercetarea”, a declarat dr. Cristina Florescu, cercetător științific în cadrul Institutului de Filologie Română “Alexandru Philippide” Iași.

Fostă elevă a profesorului Gheorghe Ivănescu, Cristina Florescu, a afirmat că “dacă ar fi printre noi, reputatul lingvist ar critica excesul de englezisme din limba vorbită în zilele noastre, dar, ulterior, ar spune, așa cum a făcut-o de fiecare dată, că româna își va păstra identitatea și va suporta acest fenomen, așa cum a suportat de-a lungul timpului valul de turcisme, de franțuzisme sau de slavisme”.

”Îmi vin în minte cuvintele care se folosec foarte des în ultimul timp: se întorc valorile acasă. Mă gândesc că, pentru orice locuitor al comunei Vutcani, indiferent de condiție socială, de vârstă, de studii, gândul că obârșia marelui lingvist este această comunitate este un argument în plus că putem gândi, munci și trăi frumos. Cu această convingere, vin pentru prima dată la Vutcani, gândind că un spirit al locului a animat și animă pentru totdeauna pe cei care simt și trăiesc românește. Pentru mine, Gheorghe Ivănescu este lingvistul care a pus la temelia cercetării îndelungate ideea că limba ne definește identitatea, indiferent că a avut în vedere limba română veche, modernizarea limbii române, limba literaturii artistice. Dinamica limbii duce la o dinamică a gândirii și simțirii noastre”, a declarat conf.univ.dr. Ecaterina Crețu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Pe lângă omagierea profesorului Gheorghe Ivănescu, în cadrul acțiunii organizate de Primăria Vutcani au fost comemorați eroii care s-au jertfit pentru Unire și a avut loc o lansare de carte a lui Costin Colea. Activitatea a fost moderată de prof. Violeta Muscă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =