Manifestări comemorative în întreg județul: Ziua Eroilor

”Se cuvine ca, în această zi sfântă, să ne înclinăm cu profund respect în fața jertfei aduse de ostașii noștri, care, cu prețul vieții, au apărat cu abnegație tricolorul României. Lor le datorăm existența noastră ca popor liber și demn! Să-i cinstim cum se cuvine și să le păstrăm vie memoria în sufletele și rugăciunile noastre! Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți Eroii Neamului nostru!”, a declarat prefectul Eduard Andrei Popica.

Ieri, de Ziua Eroilor, Instituția Prefectului, Consiliul Județean (CJ), Garnizoana și Primăria Vaslui au organizat o ceremonie publică la Monumentul Eroilor din cimitirul Eternitatea. Au participat personalități civile și militare, reprezentanți ai autorităților publice, partidelor politice, serviciilor descentralizate, instituțiilor culturale și religioase, asociațiilor,  ligilor și fundațiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veterani de război, elevi și cetățeni.

Manifestarea a început cu onorul acordat prefectului județului Vaslui, salutarea drapelului de luptă, intonarea imnului național și oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Adrian Chirvasă. La ora 12, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor neamului, iar în lăcașurile de cult au fost trase clopotele.

”Se cuvine ca, în această zi sfântă, să ne înclinăm cu profund respect în fața jertfei aduse de ostașii noștri, care, cu prețul vieții, au apărat cu abnegație tricolorul României. Lor le datorăm existența noastră ca popor liber și demn! Să-i cinstim cum se cuvine și să le păstrăm vie memoria în sufletele și rugăciunile noastre! Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți Eroii Neamului nostru!”, a spus prefectul Eduard Andrei Popica.

“La un moment dat, soarta și-a spus cuvântul asupra lor, cei care sunt și mulți alții care, la momentul când le-a venit sorocul, au plecat acolo sus undeva și se uită probabil la noi să vadă dacă suntem vrenici de ei. Ne-am adunat aici ca să-i pomenim, să omagiem spiritul lor de sacrificiu, să ne gândim cu seriozitate dacă și noi, în momente dificile, am fi în stare să ne ridicăm la înălțimea misiunii lor”, a menționat președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cei prezenți au depus coroane de flori, ceremonia încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

Momente emoționante la Huși

La Huși, locul central de desfășurare a manifestărilor dedicate Zilei Eroilor a fost în Cimitirul “Sf. Toma”. După primirea onorului de către primarul Ioan Ciupilan și maiorul Constantin Râpanu, din partea Batalionului 202 Apărare CBRN (intervenție la dezastre) “General Gheorghe Teleman”, a fost intonat imnul național și a avut loc un scurt moment religios oficiat de protopopul Marius Antohi și preotul Marcel Miron.

“Ne bucurăm că suntem la această măreață sărbătoare, pomenind pe eroii și martirii neamului nostru din toate timpurile și din toate locurile, că nu este popor care să nu trăiască și să nu aducă jertfă pentru a avea pace și stabilitate. Ne bucurăm de sărbătoare, de ziua aceasta, ne bucurăm de pace, pacea care trebuie să fie în sufletele noastre, în familiile noastre și în țara noastră!”, a spus părintele Marcel Miron, care nu a uitat să-i felicite pe elevii Colegiului Național “Cuza Vodă” și ai Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” pentru faptul că au reabilitat, voluntar, mormintele eroilor din cimitir. Întregul proiect a fost coordonat de profesorul de istorie Mircea Ciobotaru, de la “Cuza”.

La rândul său, primarul Ioan Ciupilan a vorbit despre semnificația Zilei Eroilor: “Mormintele și monumentele eroilor la care depunem flori, aprindem lumânări și ne reculegem reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, al sacrificiului suprem pentru înfăptuirea idealului național. Ziua Eroilor este un alt prilej de a cinsiti, așa cum se cuvine, memoria ostașilor noștri jertfiți în luptă pentru apărarea țării, tradiției și neamului. Ceea ce doresc să subliniez prin mesajul meu este faptul că istoria noastră este plină de oameni care au murit pentru a servi interesul național, cei mai mulți dintre ei rămânând necunoscuți. Avem datoria, peste timp, să le îndeplinim dorința de a trăi într-o țară demnă”.

Evenimentele au continuat cu un scurt moment artistic, susținut de corul seminarului hușean, și s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori din partea conducerii municipalității hușene, a unității militare, a jandarmilor și polițiștilor de frontieră, a partidelor politice și a unităților de învățământ.

Momentul care a emoționat întreaga audiență a aparținut elevilor Școlii Gimnaziale “Ion Creangă” din oraș. Rând pe rând, micuții au mers la mormintele eroilor și au depus flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + seventeen =