Poliția Vaslui pune în gardă toți șoferii: Se îngroașă gluma cu Inspecția Tehnică Periodică!

Poliția atrage atenția că, de săptămâna viitoare, în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică a vehiculului nu este valabilă, se suspendă înmatricularea.

Polițiștii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării unui vehicul în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică (ITP) nu este valabilă sau noul proprietar nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în 90 de zile de la data achiziționării vehiculului. Aceste prevederi modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din România.

Printre noutăți se numără suspendarea înmatriculării, o operațiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice. Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care ITP nu este valabilă. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărui ITP a expirată, pe lângă sancțiunea contravențională principală, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera o dovadă fără drept de circulație. Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă ITP.

Suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea dreptului de proprietate în 90 de zile de la data achiziționării vehiculului.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție și se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă.

Conform noilor prevederi, stațiile ITP sunt obligate să instaleze un sistem video, în caz contrar riscând suspendarea activității, și sunt obligate să păstreze înregistrările pe o perioadă de șase luni. Sistemul trebuie instalat astfel încât să asigure înregistrarea continuă a activităților desfășurate pe linia de ITP, după cum urmează:

 – să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător și accesibil inspectorului RAR;

 – să permită înregistrarea și vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia și a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condițiile de iluminare existente;

– să permită înregistrarea activității de pe linia de ITP pe durata maximă de funcționare, respectiv de luni până vineri, între orele 8-20, iar sâmbăta, între orele 8-14;

 – să permită înregistrarea și vizualizarea corespunzătoare a indicațiilor afișajului/afișajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − three =