Andreea Răducan, în International Gymnastics Hall of Fame

Andreea Răducan la Hall of Fame

Moment emoționant pentru bârlădeanca Andreea Răducan, fostă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică: sâmbătă, a fost inclusă în galeria internațională a gloriilor gimnasticii. Ceremonia a avut loc la Oklahoma City, SUA.

Bârlădeanca Andreea Răducan, una dintre cele mai mari gimnaste pe care România le-a dat lumii, poate spune cu mâna pe inimă că are toate motivele să fie împlinită atât pe plan personal, cât și profesional. Și asta deși are numai 34 de ani.

De-a lungul carierei de gimnastă, ea a cucerit numeroase medalii la campionatele naționale, europene și mondiale, precum și la Jocurile Olimpice de la Sydney (Australia), din 2000. Și-a încheiat cariera în 2002, iar în 2006 a absolvit cursurile Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Educație Fizică și Sport (specializarea Gimnastică), iar în 2008 și-a dat masteratul în Jurnalism tematic la Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Printre ordinele și distincțiile pe care le-a primit se numără cel de Maestru Emerit al Sportului (2000), Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor (2000), Sportiva Anului (2000) și Ordinul Sportiv Clasa I (2008).

În 2010 a publicat prima ediție a cărții autobiografice „Reversul medaliei”, iar din 2012 lucrează pentru Fundația Olimpică Română. În octombrie 2016, s-a măritat cu sibianul Daniel Tandreu (36 de ani), cu care era împreună de patru ani, iar în septembrie 2017 a dat naștere unei fetițe. Tot anul trecut, a fost aleasă președinte al Federației Române de Gimnastică pentru următorii patru ani. În martie a.c, a primit vestea că va fi inclusă în galeria internațională a gloriilor gimnasticii (International Gymnastics Hall of Fame).

„Ce bucurie poate fi mai mare decât atunci când munca și performanțele îți sunt răsplătite? Sunt extrem de bucuroasă să mă aflu alături de cei mai buni gimnaști ai lumii din toate timpurile. Introducerea mea în International Gymnastics Hall of Fame înseamnă pentru mine excelență și istorie. Este un bun moment pentru a mulțumi încă o dată tuturor celor care mi-au fost alături și au crezut în mine. Sunt recunoscătoare și vă mulțumesc încă o dată!”, spunea Andreea Răducan pe 12 martie, într-o postare pe pagina ei de facebook.

Nadia Comăneci și Andreea Răducan la Hall of Fame

Cea de-a 22-a ediție a ceremoniei anuale de introducere a unor noi mari campioni în International Gymnastics Hall of Fame a avut loc sâmbătă, 19 mai, în Oklahoma City, Statele Unite ale Americii. Pe lângă bârlădeanca Andreea Răducan, în galeria care acum cuprinde 98 de gimnaști au fost introduși și americanii Nadia Liukin și Paul Hamm, precum și rusul Alexei Nemov. În ceea ce o privește pe bârlădeancă, alături i-au stat soțul și marea Nadia Comăneci.

„Andreea Răducan va fi ținută minte întotdeauna ca gimnasta căreia i-a fost retrasă medalia de aur pe care a câștigat-o la proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Sydney, Australia, din 2000. Nu are cum să scape de acest lucru. Îi fuseseră administrate pastile pentru răceală de către medicul echipei. Un test antidoping a confirmat prezența unei substanțe interzise. Oricum, Andreea Răducan și-a putut păstra aurul pe care ea și colegele l-au câștigat cu echipa României. Andreea nu a întors spatele sportului. În 2001, a concurat la Campionatul Mondial de la Gent (Belgia), unde a câștigat aurul cu echipa. A ieșit pe locul trei la individual compus și a câștigat aurul mondial la bârnă și sol și bronz la sărituri. În 2017, la 33 de ani, a fost aleasă președintele Federației Române de Gimnastică. După necalificarea României la Jocurile Olimpice din 2016, ea a promis o «schimbare profundă» pentru a se asigura că acest lucru nu se mai întâmplă”, este prezentarea făcută bârlădencei pe pagina oficială a International Gymnastics Hall of Fame.

Și alți mari gimnaști români au fost incluși în International Gymnastics Hall of Fame de-a lungul timpului: Octavian Bellu (2009), Simona Amânar (2007), Teodora Ungureanu (2001), Ecaterina Szabo (2000) și Nadia Comăneci (1993).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − five =