Spitalul Bârlad știe să gospodărească o donație generoasă: Instrumentar chirurgical de 60.000 de lei

Suma rămasă după achiziționarea ecografului de ultimă generație cu bani donați de omul de afaceri Constantin Duluțe a fost folosită pentru cumpărarea de instrumentar chirurgical.

Știind că Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu dispune de fonduri pentru dotarea corespunzătoare cu echipamente și aparatură medicală performantă, în ianuarie, omul de afaceri Constantin Duluțe a donat unității 140.000 de lei. Ca și la prima sa donație, cea în valoare de 60.000 de euro, făcută la începutul anului trecut, și acum a lăsat la latitudinea comitetului director decizia în ceea ce privește echipamentul medical ce trebuie cumpărat.

După îndelungi consultări, în februarie, comitetul director a decis să achiziționeze un ecograf performant pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală. După Paște, echipamentul a fost trimis de o firmă din Baia Mare. Este vorba despre un aparat Doppler pentru ecografii abdominale, pelviene și vasculare, care a costat 71.537 de lei.

Și, pentru că nevoile unității sunt foarte multe, șefii de secții întocmind o listă de priorități în acest sens, abia în această lună a decis comitetul director cum să utilizeze restul banilor donați, adică 60.000 de lei. Potrivit conducerii spitalului, s-a optat pentru instrumentar chirurgical.

„Pe această cale, vrem să-i mulțumim din nou domnului Duluțe pentru gestul deosebit pe care l-a făcut. Nu avem cuvinte să ne exprimăm recunoștința, dar sperăm că nu va fi ultima oară când va ajuta spitalul”, ne-a declarat ec. Daniela Borș, managerul spitalului.

Cât despre prima donație făcută de Constantin Duluțe, trebuie spus că el s-a implicat direct în achiziționarea mesei de operație pentru ortopedie, în sensul că a plasat personal comanda, reușind chiar să negocieze o reducere a prețului de la 78.000 la 60.000 de euro (271.164 de lei facturați). Masa pe care se efectuau intervențiile până atunci, primită la mâna a doua la scurt timp după revoluție, era în ultimul hal, fiind cârpită de nenumărate ori pentru a putea fi folosită în continuare. Noul echipament a fost fabricat în Germania, din oțel inoxidabil medical, cu o durată de viață foarte mare, și este compus din mai multe subansambluri (configurația standard, accesoriile de chirurgie generală, accesoriile ortopedice pentru chirurgia membrelor inferioare și a membrelor superioare, troliu pentru extensii ortopedice). Un alt avantaj este că toate pernele sunt detașabile și se pot dezinfecta separat. În plus, dispune de sisteme de prindere și deplasare a accesoriilor precise și foarte fiabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × four =