“Dialog despre frumos!”

Seria “După-amiezi culturale la Vaslui” a continuat la Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” cu o nouă provocare pentru publicul vasluian – “Dialog despre frumos”. Prof.univ.dr. Constantin Dram l-a invitat pentru a conferenția pe prof.univ.dr. Petru Bejan, profesor în cadrul Universității “Al.I. Cuza” Iași.

“De data aceasta, propunerea pe care domnul profesor Dram o face este un pic altfel, dar la fel de frumoasă. Invitatul nostru este un om care se respectă și-și respectă foarte mult auditoriul”, a spus, în deschidere, Gelu Bichineț, directorul instituției gazdă.

Petru Bejan, profesor, eseist, estetician, critic de artă, autor al mai multor articole și cărți, a făcut o incursiune în timp și a prezentat frumosul în concepția lui Platon, Plotin, Aristotel, ajungând până în zilele noastre, când “interesantul substituie frumosul de odinioară” și când “trebuie să avem deschidere și disponibilitate către ceea ce fac ceilalți”: “Arta contemporană este concentrată, pe de o parte, pe mesajul care substituie exigența frumosului și, pe de altă parte, pe atitudine. Din punct de vedere artistic, pentru artiștii de astăzi, frumosul este un cadavru încă viu, simpatic, despre care sper să vorbim și cu alte ocazii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =