O nouă grijă pentru directorii de licee: Se apropie bacalaureatul!

Peste o lună încep probele scrise ale bacului, iar cu o săptămână mai devreme este programată evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. Până atunci, directorii instituțiilor de învățământ trebuie să se asigure că îndeplinesc o serie de cerințe impuse de Ministerul Educației Naționale.

Astăzi se încheie cursurile pentru clasa a XII-a/XIII-a și urmează exact o lună de pregătire pentru cel mai important examen al tinerilor care vor să ajungă în învățământul universitar. Conform Calendarului examenului de bacalaureat național 2018, pe 25 iunie va avea loc proba scrisă la limba și literatura română, 26 iunie – limba și literatura maternă, 27 iunie – proba obligatorie a profilului, 28 iunie – proba la alegere a profilului și specializării.

Absolvenții clasei a VIII-a mai au de mers la cursuri până pe 8 iunie, iar pe 11, 13 și 14 iunie vor susține probele scrise ale evaluării naționale: limba și literatura română, matematică, limba și literatura maternă.

Ministerul Educației Naționale a transmis o notă Inspectoratului Școlar Județean, în care solicită ca toate instituțiile de învățământ să se pregătească pentru a face față perioadei examenelor. Directorii trebuie să se asigure că la sediu și/sau pe site sunt afișate conținuturile documentelor organizatorice, inclusiv calendarul desfășurării probelor. De asemenea, sunt obligați să informeze profesorii încadrați pe disciplinele de examen cu privire la prevederile legislative specifice, adică metodologiile, programele și calendarul.

O altă obligație ține de măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea rezultatelor elevilor la evaluarea națională, examenul de bacalaureat și examenele de certificare a calificării profesionale. La modul practic, acest lucru înseamnă inclusiv planificarea activității de pregătire suplimentară pentru examenele naționale, conform nevoilor identificate.

„Va trebui ca toți cei implicați în organizarea examenlor naționale să se asigure că acestea se vor desfășura la standarde înalte de corectitudine și exigență. Este esențial ca elevii să beneficieze de un mediu propice în care să-și pună în valoare cunoștințele”, atenționează ministerul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 3 =