Sărăcia, de neînvins! “Producție” record de asistați sociali

Peste 9.300 de familii vasluiene nu se pot întreține singure și primesc sprijin de la stat. ”Toți încearcă să ia bani fără să depună vreo muncă. Conform legii, trebuie să presteze ore în folosul comunității, dar numai asta nu fac. Dacă s-ar apuca toți de treabă, la câți avem, ar trebui să trăim într-una dintre cele mai frumoase comune din țară!”, spun oamenii din Dragomirești.

Asistații sociali reprezintă, de mai mulți ani, o componentă importantă a comunităților locale vasluiene. Prin urmare, pe meleagurile noastre, cheltuielile statului cu cetățenii nu se rezumă la plata salariilor bugetarilor, a pensiilor și a indemnizațiilor de handicap sau șomaj, ci includ și banii grei dați beneficiarilor Legii venitului minim garantat (nr. 416/2001). Cum economia județului nu se “simte” prea bine, presiunea pe cheltuielile bugetare ar putea deveni și mai mare.

Este momentul să spunem că Vasluiul se află în topul județelor cu cei mai mulți beneficiari de venit minim garantat raportat la populație, alături de Teleorman, Buzău, Mehedinți și Dolj. La polul opus se află capitala, care, la o populație de peste 2,5 milioane, are în plată sub 300 de beneficiari de venit minim garantat (0,01 la mie)!

Directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Sorin Prepeliță, a prezentat o informare cu privire la acordarea drepturilor sociale: “Alături de alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele plătite, beneficiarii anumitor categorii de ajutoare sociale au și alte facilități, precum calitatea de asigurat în sistemul de sănătate în cazul indemnizației pentru creșterea copilului, a indemnizației de acomodare și a ajutorului social, precum și încheierea poliței de asigurare obligatorii pentru proprietarii de locuințe beneficiari ai ajutorului social. Luna trecută, AJPIS Vaslui a plătit ajutor social pentru 9.334 de beneficiari, în valoare totală de 2.803.194 de lei. S-au mai plătit alocații pentru susținerea familiei la 11.894 de beneficiari, în valoare de 1.960.517 lei, precum și indemnizații de creștere a copilului la 2.233 de beneficiari, în valoare de 3.209.906 lei. Cea mai mare sumă s-a plătit pentru alocația de stat a copiilor, și anume 9.430.108 lei pentru 97.371 de beneficiari”.

”Am o părere foarte proastă despre ei. Toți încearcă să ia bani fără să depună vreo muncă. Conform legii, trebuie să presteze ore în folosul comunității, dar numai asta nu fac. Avem numai scandaluri cu ei! Dacă s-ar apuca toți de treabă, la câți avem, ar trebui să trăim într-una dintre cele mai frumoase comune din țară! Dar nu vor. Unul nu s-ar duce la primărie să întrebe ce e de lucru! Ar trebui să-i cheme în fiecare dimineață la muncă și pe fiecare în parte să-i ponteze ca la serviciu, pe numărul de ore lucrate. Dacă ar fi după mine, doar zece la sută dintre ei ar lua ajutoare”, ne-a declarat un sătean din Dragomirești.

“Cu toate necazurile, când este un primar bun, bugetul se poate gospodări, numai că primăria noastră a ajuns să lucreze mai mult la dosarele pentru ajutoare decât la alte proiecte. A devenit principala muncă a funcționarilor”, a spus un locuitor al comunei Băcești.

De menționat că, recent, au apărut modificări importante în sistemul asistenței sociale. E de amintit aici faptul că beneficiarii de ajutor social apți de muncă nu mai au obligativitatea de a prezenta primăriei dovezi că se află în căutarea unui serviciu. Totodată, dacă în familiile cu mai mulți copii unul nu frecventează școala, se poate primi în continuare alocația de susținere. Până acum, dacă un copil nu frecventa cursurile, familia nu primea alocația de susținere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 3 =