Diplomă de merit pentru bârlădeanca Elena Jidănașu: E „brici” la limba rusă

Elena Jidănașu

O elevă de clasa a II-a, din Bârlad, care abia acum învață tainele limbii române, s-a duelat de la egal la egal cu liceeni și studenți din Kazahstan, Republica Moldova și Belarus în cadrul Olimpiadei internaționale de limba rusă de la Iași. Elena Jidănașu studiază de doi ani la Clubul de Limba Rusă din Vaslui.

Între 21-22 mai, bârlădeanca Elena Jidănașu, elevă în clasa a II-a la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, a participat la cea de-a V-a ediție a Olimpiadei internaționale de limba rusă „Russkoe slovo”, găzduită la Iași. Evenimentul a fost organizat de Catedra de slavistică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Universitatea Eurasiatică „Lev. N. Gumiliov” Astana (Kazahstan), Comunitatea Rușilor-Lipoveni din România și Centrul Rus de Știință și Cultură din București pentru a marca 24 mai – Ziua Culturii Scrise Slave.

Competiția a avut două secțiuni, recitări și eseuri, având ca temă cultura și civilizația rusă. Elena Jidănașu (nouă ani), care studiază de doi ani în cadrul Clubului de Limba Rusă din Vaslui, îndrumată de profesoara Eugenia Crețanu, a participat la “Recitări” cu poezii de Serghei Esenin și Aleksandr Pușkin. Bârlădeanca s-a duelat cu elevi de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Iași, dar și cu studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, din Kazahstan, Republica Moldova și Belarus. Eleva bârlădeancă a fost apreciată și admirată de toți profesorii universitari, fiind răsplătită cu Diploma de Merit.

Mărturisesc cu admirație și bucurie că jocul meu cu Elena e unul tematic lăudat de toți cei care ne primesc la olimpiade și concursuri naționale și internaționale. Nu de mult, Elena a fost «Irina» din piesa lui Anton Cehov, la Festivalul de teatru din Iași, intitulat sugestiv «Teatru sub Castani». În martie, a participat la un alt concurs la Centrul Cultural Rus din București, unde a fost omagiat Serghei Esenin. Este înscrisă și în acest an la Concursul internațional de la Institutul Pușkin, la care a participat și anul trecut. Este cunoscută și în Republica Belarus de către cititorii revistei «Și eu mă ocup de ecologie». Un alt concurs, tot internațional, în desfășurare este cel de la «ARTEK, Rossia» – 2018. Elena e foarte mândră că inspectorul școlar Alexandru Mîță  o  consideră o minune a clubului. S-a atașat de colegele ei Maria Caliniuc, de la Liceul Teoretic «Mihail Kogălniceanu» Vaslui, și Elena Timon, de la Liceul «Ștefan Procopiu» Vaslui. Dă dovadă de un talent ieșit din comun și de o aplecare nu doar pentru studierea limbii ruse, ci și a altor limbi moderne, fiind, la vârsta ei fragedă, un adevărat poliglot”, a declarat mentora Elenei, profesoara Eugenia Crețanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − nine =