Mult zgomot pentru te miri ce: Vasluienilor nu prea le plac pensiile private

Ioan Stamate

Pensionarii vasluieni nu văd cu ochi buni scandalul privind Pilonul II de pensii. Ei nu doresc desființarea pensiilor private, însă cer o reducere a contribuției lunare.

Pensionarii din județul Vaslui vor ca o parte din banii virați la conturile de pensii private să revină la sistemul public. Deși, de la începutul acestui an, contribuția la pensiile private a scăzut, ei susțin că încă mai poate fi redusă.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice, a declarat că  bugetul de pensii ar putea fi sprijinit din contribuția la Pilonul II: “În principiu, nu suntem de acord cu Pilonul II. Cel care contribuie la Pilonul II contribuie și la Pilonul I, iar o parte din contribuția de la Pilonul I merge la Pilonul II. Dacă ar contribui numai la Pilonul I, la ieșirea la pensie, acești oameni ar ieși mai bine. Nu este o sumă mică pentru că sunt foarte mulți care au contribuit doar la Pilonul I până când a intrat Pilonul II în vigoare. Nu că ar fi pensia mai mare, pentru că nu are cum, pensiile se calculează după formule consacrate. Ideea este că nu s-ar mai împrumuta statul ca să plătească, ar fi sigur pe suma asta care merge la Pilonul II. Din cauza acestui pilon, statul este obligat să se împrumute ca să aibă cum să plătească pensiile. Sunt drepturi câștigate de-a lungul anilor”.

La începutul anului, numărul participanților din județul Vaslui la un fond de pensii privat era de 80.000. Cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,7%, în scădere față de anul trecut, când era de 5,1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =