Sub egidă academică: Seră școlară la Ivănești

Prima seră școlară din județul Vaslui a fost inființată în comuna Ivănești, la inițiativa cercetătorului Ionel Miron, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România. Originar din Ivănești, academicianul are o permanentă colaborare cu școala din satul natal, împărtășind copiilor din experiențele sale.

Prof.dr. academician Ionel Miron a fost prezent la Ivănești, unde a inaugurat cel mai nou dintre proiectele sale: o seră pentru elevii din sat. Cu sprijinul autorităților locale, el a înființat un solar unde cei de la școala din sat vor învăța să-și petreacă timpul într-un mod constructiv, descoperind plantele.

”Elevii vor veni în fiecare zi la solar, vor observa plantele, vor face calendarul lor și apoi vom trage concluziile”, a explicat directoarea Școlii Ivănești, Iulia Neamțu.

”Acest proiect a fost posibil datorită spiritului de creativitate și noutate pe care le-am găsit la școala din sat. M-am bucurat de această disponibilitate a școlii și a Consiliului Local, care a contribuit la amenajare. Ideea este de a asigura fiecărui elev un dialog cu o ființă vie, de data aceasta plantă, atât în cultura de legume, cât și în cultura ierbii de grâu”, a menționat Ionel Miron.

Academicianul este născut în Ivănești, unde a urmat cursurile școlii primare și a revenit ca profesor debutant, în anul 1957. Doctorul în biologie s-a făcut imediat remarcat, obținând de atunci 23 de premii, diplome și medalii pentru invenții, dintre care 12 de aur.

”Noi nu putem decât să fim alături de domnul profesor pentru că avem nevoie de astfel de oameni în comunitate. Elevilor trebuie să le arătăm și altceva în afară de ce se învață la orele de curs. Noi toți avem ce învăța de la domnul profesor Ionel Miron. Domnia sa ne-a molipsit cu puterea de muncă și cu vitalitatea sa. Fiecare copil și-a ales o plantă de care se ocupă, iar domnul profesor le explică tot ce se întâmplă de la momentul în care este plantatată, până se obține producția”, a declarat primarul comunei Ivănești, Vasile Novac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =