Chiar se înființează cartierul Alexandru cel Bun! Locuri de casă pentru 238 de bârlădeni

În câțiva ani, noul cartier de case Alexandru cel Bun, amplasat la vestul cimitirului „Eternitatea” din Bârlad, va prinde contur. În cel mai scurt timp, municipalitatea va atribui 164 de loturi tinerilor care îndeplinesc condițiile cerute de lege, precum și pe cele stabilite la nivel local, iar alte 74 vor putea fi cumpărate prin licitație publică.

Printre proiectele de hotărâre asupra cărora trebuie să se pronunțe consilierii bârlădeni astăzi, se regăsește și unul ce vizează „stabilirea modului de atribuire a loturilor pentru locuințe situate în cartierul Alexandru cel Bun, situat la vest de Cimitirul «Eternitatea», municipiul Bârlad”. Este vorba despre înființarea celui de-al 15-lea cartier al orașului, care se va întinde pe o suprafață de 12 hectare și care va cuprinde șase străzi: Mitropolit Veniamin Costache, Aviator Smaranda Brăescu, Alexei Mateevici, Cezar Ivănescu, Ion Hobana și Sculptor Constantin Brâncuși.

„Având în vedere realizarea și aprobarea documentației tehnice PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.) pentru locuri de casă în zona Cimitirului «Eternitatea» din cartier Deal, precum și numărul mare de solicitări pentru loturi de casă în baza Legii nr. 15/2003, supunem aprobării Consiliului Local atribuirea unui număr de 164 de loturi cu suprafața mai mică de 300 metri pătrați conform Legii nr. 15/2003 și a unui număr de 74 de loturi cu suprafața mai mare de 300 metri pătrați pentru vânzare prin licitație publică”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Dumitru Boroș.

În cazul loturilor atribuite în baza Legii 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, chiar dacă se dau gratuit, nu înseamnă că se poate înscrie oricine. Potrivit normativului, beneficiari pot fi doar cei cu vârste între 18-35 de ani care nu sunt deja proprietari ai unei locuințe sau ai unui teren destinat construirii unei case. În plus, doritorii trebuie să facă dovada că nu dețin sau nu au deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe, iar printre documentele cerute la depunerea dosarului trebuie să se regăsească și declarația pe propria răspundere a părinților solicitantului că nu dețin și nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren mai mare de 500 mp în mediul urban sau de 5.000 mp în mediul rural.

Este bine de știut că și autoritățile locale au stabilit câteva criterii de departajare, pentru fiecare urmând să fie acordat un anumit punctaj, în funcție de care se decid viitorii locatari ai cartierului Alexandru cel Bun. Odată atribuite cele 164 de loturi de casă, beneficiarii au la dispoziție un an pentru a demara lucrările, în caz contrar pierzând terenul primit în favoarea altui solicitant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 4 =