Eveniment de marcă pentru comunitatea catolică: Relicva Sfântului Anton de Padova va ajunge la Huși

Luni, 4 iunie, relicva Sfântului Anton de Padova va fi expusă în biserica parohiei hușene care-i poartă numele, precum și la “Nașterea Sfintei Fecioare Maria”.

Până pe 13 iunie, se desfășoară pelerinajul național anual cu relicva Sfântului Anton de Padova. Luni, 4 iunie, aceasta va ajunge și la Huși, la cele două biserici catolice din oraș. Este vorba despre Parohia “Sfântul Anton de Padova”, situată în centul orașului, și Parohia “Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, din cartierul Corni.

“În jurul orei 11, relicva va fi expusă în biserică pentru credincioși și pentru sfânta liturghie, iar în jurul orei 15, va fi depusă la biserica din Corni”, ne-au declarat reprezentanții Bisericii “Sf. Anton”.

Motto-ul pelerinajului este “Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine”.

“Cu acordul și binecuvântarea Conferinței Episcopale din România, Provincia Franciscană «Sf. Iosif» a Fraților Minori Conventuali din România și echipa redacțională a revistei «Mesagerul Sfântului Anton», care anul acesta sărbătorește un sfert de veac de la publicarea primului număr în limba română, prin grija vrednicului părinte de fericită memorie Petru Albert, eveniment ce coincide fericit cu centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, organizează în toată România un pelerinaj cu relicva Sfântului Anton de Padova, oferind posibilitatea numeroșilor săi cinstitori să-l întâlnească și să-i ceară ajutorul și mijlocirea, mai ales pentru susținerea și ocrotirea familiei, astăzi mai mult ca oricând încercată”, se arată pe site-ul Fraților Minori Conventuali din România.

Despre relicvele Sfântului Anton de Padova

Relicvele Sfântului Anton de Padova sunt două și ambele au fost extrase din mormânt la data de 6 ianuarie 1981.

“Sicriul aflat în Altarul-Mormânt care păstrează trupul Sfântului a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale Sfântului. Recunoașterea precedentă, petrecută în prezența Sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263. După recunoașterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din «masa musculară mumificată» a trupului lui Anton de Padova, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor răspândiți în lumea întreagă. În România vor fi aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă o carte – Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, va fi expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizitele la bolnavi sau în alte locuri. Aceste relicve, din anul 1981 până în zilele noastre, au fost duse în zeci de țări din toată lumea, pe cinci continente. Au fost venerate nu doar de creștinii de diferite confesiuni, ci și de musulmani, hinduiști, budiști etc. După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse și în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia”, se menționează pe site-ul Fraților Minori Conventuali din România.

Pelerinajul a început pe 7 mai, la Arad, și se va încheia pe 13 iunie, la Pârâul Rece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − five =