Poliția Rutieră se modernizează: Pistolul-radar, spaima vitezomanilor

Aflat în dreapta, subprefectul Mircea Gologan asistă la utilizarea pistolului-radar

“Este un echipament de ultimă generație pentru măsurarea vitezei în trafic, care folosește unde laser și poate surprinde ținta în mișcare de la o distanță de până la 1.200 de metri, având un timp necesar pentru determinarea vitezei din momentul fixării țintei de numai 0,33 secunde. Nu poate fi detectat și, mai mult, poate el însuși detecta eventualele sisteme antibruiere instalate în autovehicule”, declară comisar de poliție Nicolae Sergiu Anton, șeful Serviciului Rutier Vaslui.

Polițiștii Serviciului Rutier Vaslui au fost dotați cu un pistol-radar LTI 20-20 TruCAM, cu care au ieșit pe șosele încă de ieri. Potrivit oamenilor legii, noul aparat va fi folosit pentru prevenirea accidentelor de circulație provocate de viteza excesivă.

„Cu ajutorul lui, polițiștii rutieri, care au fost instruiți în cadrul unor cursuri în ceea ce privește utilizarea aparaturii, vor acționa pentru combaterea eficientă a vitezei excesive pe șosele și preîntâmpinarea accidentelor de circulație. Este un echipament de ultimă generație pentru măsurarea vitezei în trafic, care folosește unde laser și poate surprinde ținta în mișcare de la o distanță de până la 1.200 de metri, având un timp necesar pentru determinarea vitezei din momentul fixării țintei de numai 0,33 secunde. Nu poate fi detectat și, mai mult, poate el însuși detecta eventualele sisteme antibruiere instalate în autovehicule. Stochează pe cardul de memorie înregistrări video și fotografii HD detaliate, care pot cuprinde marca mașinii, plăcuța de înmatriculare și chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto. Ca element de noutate, TruCAM poate fi folosit și pe timp ploios, și pe timp de noapte. Ne dorim ca prezența acestui aparat radar pe arterele de circulație din județul Vaslui să nu emane panică, dimpotrivă, să constituie un factor de prevenție”, a declarat comisar de poliție Nicolae Sergiu Anton, șeful Serviciului Rutier Vaslui.

Sfaturile polițiștilor 

Oamenii legii amintesc că, potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt următoarele: în localități – 50 de km/h (poate fi și o limită superioară, însă nu mai mare de 80 de km/h, sau una inferioară, dar nu mai mică de 30 de km/oră); în afara localităților – 130 de km/h pe autostrăzi, 100 de km/h pe drumurile expres sau naționale, 90 de km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Depășirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305-2.900 de lei). În plus, șoferul rămâne fără permisul de conducere pentru 90 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − two =