Primăria Bârlad se zbate să atragă specialiști în oraș: Locuințe ANL pentru 40 de medici și 20 de profesori

Autoritățile locale bârlădene au identificat terenurile pe care ar urma să se construiască blocurile ANL destinate medicilor rezidenți și specialiști, precum și cadrelor didactice calificate care își desfășoară activitatea în oraș.

În cadrul ședinței de astăzi, consilierii bârlădeni vor trebui să se pronunțe, printre altele, asupra unui proiect de hotărâre ce vizează „darea în folosință gratuită a terenurilor cu destinația construcție de locuințe prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL)”.

„Având în vedere că, în Bârlad, cererea pentru locuințe pentru tineri este foarte mare, mai ales în rândul tinerilor cu studii superioare din sănătate și învățământ, este necesară darea în folosință gratuită către ANL a unor terenuri destinate construcției de locuințe pentru specialiștii din sănătate, dar și pentru cadrele didactice”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Dumitru Boroș.

În anexa atașată la proiectul de hotărâre sunt menționate și ce terenuri urmează să fie date în folosință gratuită către ANL. Primul are 1.000 de metri pătrați, este situat pe bulevardul Republicii nr. 300, adică în curtea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, în imediata vecinătate a corpului nou de clădire, și în ultimii ani a fost vizat de mai mulți agenți economici care doreau să construiască supermarket-uri. Al doilea este blocul M4 (aflat la stadiul de fundație), situat pe bulevardul Republicii nr. 60, vizavi de fostul Cinematograf „Bârladul”, și care are o suprafață de 419,49 metri pătrați.

Primarul Dumitru Boroș

Potrivit reprezentanților primăriei, pe terenul din curtea spitalului ar urma să fie ridicat un bloc cu 20 de apartamente pentru medici, iar pe fundația blocului M4, unul cu 40 de apartamente pentru cadre didactice. Dacă inițiativa va fi aprobată de consilierii bârlădeni, documentația întocmită până la acest moment va fi trimisă oficialilor ANL de la București, în vederea depunerii cererii de finanțare.

Până acum, de astfel de locuințe puteau beneficia numai tinerii cu vârste între 18-35 de ani care nu-și puteau permite să cumpere sau să închirieze de pe piața liberă. În cazul cadrelor didactice calificate și al medicilor rezidenți și specialiști, a fost eliminată condiția legată de vârstă, astfel că pot beneficia de astfel de garsoniere sau apartamente și după 35 de ani.

Trebuie spus că, potrivit unei liste publicate pe site-ul ANL, până în octombrie 2016 fuseseră finalizate 564 de locuințe pentru specialiștii din sănătate: 26 în Cluj-Napoca (recepționate în 2003), 165 în Iași (2007), 95 în Sibiu (2011), 56 în Fălticeni (2009), 24 în Rădăuți (2012), 68 în Timișoara (2007), 100 în București (2006) și 30 în Alexandria (2016). Alte 107 erau încă în curs de execuție: 31 în Brăila, 16 în Satu Mare și 60 în Tulcea.

Un răspuns pentru: Primăria Bârlad se zbate să atragă specialiști în oraș: Locuințe ANL pentru 40 de medici și 20 de profesori

  1. John says:

    Parca la spital mai era nevoie de teren conform unui studiu întocmit profesionist. Nu ați reușit sa faceți ANL din Bariera Puiesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − six =