Ultimele trei zile de școală: Elevii de a VIII-a se pregătesc de Evaluarea Națională

Probele scrise ale Evaluării Naționale se vor desfășura pe 11 și 13 iunie, iar rezultatele se vor afișa pe 23 iunie. Repartizarea computerizată la liceu este programată pe 9 iulie.

Doar trei zile îi mai despart pe elevii de clasa a VIII-a de absolvirea gimnaziului. Pentru ei, cursurile anului școlar 2016-2017 se încheie vineri, 8 iunie, dar nu-i așteaptă vacanța, ci primul examen important din viața lor, Evaluarea Națională, urmat de admiterea la liceu. De vacanță se pot bucura abia din a doua jumătate a lunii iulie. Până atunci, vor avea un program încărcat și vor traversa o perioadă dificilă.

Înscrierile la Evaluarea Națională se desfășoară de ieri și până vineri. Pe 11 iunie, se va desfășura proba scrisă la limba și literatura română, urmând ca pe 13 iunie să aibă loc proba scrisă la matematică. Rezultatele vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 16. Contestațiile se depun în aceeași zi, între orele 16-20. Între 20-22 iunie se vor rezolva contestațiile, iar rezultatele finale se afișează pe 23 iunie.

Și anul acesta, admiterea la liceu se va face tot pe baza mediilor obținute la Evaluarea Națională, care contează în calculul mediei finale în proporție de 80%, restul de 20% reprezentând media generală obținută pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. Începând din 29 iunie și până pe 3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere la repartizarea computerizată în licee. Absolvenții din alte județe vor completa fișele la centrul special desemnat din județul pentru care solicită înscrierea.

Repartizarea computerizată se va face în funcție de opțiunile candidaților, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pe 9 iulie. Pentru absolvenții care nu participă la această etapă sau care rămân nerepartizați – cel mai adesea, din cauza numărului mic de opțiuni trecute în fișa de înscriere – la începutul lunii septembrie va fi organizată o ședință publică de repartizare.

Unde se pot reclama faptele de corupție?

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui anunță că elevii și părinții care vor să reclame eventuale fapte de corupție sau nereguli în timpul examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat au la dispoziție două canale pentru semnalarea acestora: prin TelVerde 0800.801.100, unde apelul este gratuit, sau accesând site-ul educatiepentruviitor.edu.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 13 =