Anthony Robbins: Putere nemărginită (V): Programarea neuro-lingvistică

Am crescut văzând oameni care aveau bogății mari de tot felul – slujbe bine plătite, relații minunate, un fizic armonios. Vroiam să aflu care era cauza deosebirii atât de mari dintre viața lor și viața mea și a prietenilor mei. Am constatat că toată deosebirea vine din felul în care comunicăm cu noi înșine și din acțiunile pe care le întreprindem. Ce facem când ne dăm toată osteneala și totuși lucrurile nu merg bine? Cei care reușesc nu au probleme mai puține decât cei care nu reușesc. Singurii fără probleme sunt cei din cimitire… Nu prin ceea ce ni se întâmplă se separă eșecurile de succese. Ceea ce contează este felul în care percepem și ceea ce facem legat de ceea ce ni se întâmplă.

Când W. Mitchell a primit de la corpul său informația că trei sferturi din el este acoperit de arsuri de gradul trei, el avea de ales: putea înțelege că o să moară, putea să se întristeze sau orice altceva voia el să comunice. El a ales să-și comunice ferm că acea experiență apăruse cu un scop, care îi va servi într-o zi ca să obțină avantaje și mai mari în atingerea țelului său de a însemna ceva pe lumea asta. Ca rezultat al comunicării cu el însuși, și-a alcătuit seturi de convingeri și valori conform cărora și-a condus mai departe viața dintr-un simț al avantajului și nu al tragediei – chiar și atunci când a rămas paralizat.

Cum a reușit Pete Strudwick să participe cu succes la Pike’s Peak, cel mai greu traseu de maraton din lume, deși nu are nici mâini, nici picioare? Simplu. A știut să fie stăpân pe comunicarea cu el însuși. Atunci când simțurile corpului său i-au trimis semnale pe care altădată le interpretase drept durere, constrângere, epuizare, el le-a schimbat pur și simplu înțelesul și a continuat să-i dea sistemului său nervos comenzi care să-i permită să alerge.

Mi-am dat însă seama că nu era de-ajuns doar să știu că unul ca W. Mitchell sau ca Pete Strudwick comunică într-un fel anume ca să obțină rezultate. Trebuia să aflu exact cum fac. Credeam că, dacă fac exact ceea ce fac alții, puteam obține exact aceleași rezultate ca ale lor. Credeam că, dacă am semănat, trebuie să și culeg. Cu alte cuvinte, dacă cineva putea fi milostiv în împrejurări dintre cele mai vitrege, puteam afla care era strategia sa – felul în care privea lucrurile, se mișca – și astfel puteam deveni și eu mai milos. Dacă un bărbat și o femeie aveau o căsnicie fericită și după 25 de ani încă se mai iubeau, puteam afla ce anume făcuseră, ce crezuri ale lor îi aduseseră la un asemenea rezultat și, adoptând acele acțiuni și crezuri, aș fi obținut rezultate similare în propriile mele relații.

În viața mea, ajunsesem să obțin rezultatul de a fi supraponderal. Am început să-mi dau seama că tot ce trebuia să fac era să iau ca model oamenii slabi, să aflu ce mănâncă, cum mănâncă, ce gândesc, ce crezuri au și puteam obține și eu același rezultat. Așa am reușit să scap de cele 15 kilograme în plus. Tot așa am procedat și pe plan financiar și cu relațiile mele personale. Am început să caut modele de desăvârșire personală și am studiat fiecare cale pe care am găsit-o.

Am întâlnit apoi Programarea neuro-lingvistică. Dacă o analizați, denumirea vine de la „neuro” – care se referă la creier, și „lingvistic” – care se referă la limbaj. Programare înseamnă instalarea unui plan sau a unei proceduri. Programarea neuro-lingvistică este studiul modului în care un limbaj, atât verbal, cât și nonverbal, afectează sistemul nervos. Capacitatea noastră de a întreprinde orice în viață se bazează pe capacitatea de a ne conduce sistemul nervos. Cei care sunt capabili să obțină rezultate remarcabile o fac realizând anumite comunicări către și prin sistemul nervos.

Programarea neuro-lingvistică studiază felul în care oamenii auto-comunică în așa fel încât să realizeze stări de inventivitate optimă și să creeze astfel cel mai mare număr de soluții comportamentale. Deși denumirea „Programare neuro-lingvistică” definește precis obiectul disciplinei, s-ar putea ca voi să nu fi auzit niciodată de ea. În trecut, terapeuții erau cei care o studiau în primul rând, plus un număr restrâns de cadre de conducere norocoase. Atunci când am venit prima dată în contact cu ea, mi-am dat seama imediat că nu semăna cu nimic din ce auzisem eu până atunci. L-am urmărit pe un specialist în Programare neuro-lingvistică tratând o pacientă care se afla de trei ani în tratament pentru reacții fobice și, în mai puțin de 45 de minute, fobia dispăruse. Am fost impresionat. Trebuia să aflu tot despre această disciplină!

Programarea neuro-lingvistică pune la dispoziție un cadru sistematic pentru dirijarea creierului. Ne învață cum să direcționăm nu numai propriile noastre stări și atitudini, ci și stările și atitudinile altora. Pe scurt, este știința care vă învață cum să vă dirijați creierul într-un mod optim pentru a obține rezultatele pe care le doriți.

Modelarea

Programarea neuro-lingvistică mi-a pus la dispoziție exact ceea ce aveam nevoie. Mi-a dat dez­legarea misterului asupra felului în care anumiți oameni au fost capabili să obțină ceea ce eu numeam rezultate optime. Dacă unii sunt capabili să se scoale de dimineață, rapid și ușor și plini de elan, acesta este un rezultat pe care l-au obținut prin puterile lor. Întrebarea este: „Cum l-au obținut?”. Dacă acțiunile constituie sursa tuturor rezultatelor, atunci care acțiuni fizice sau mentale au dus la procesul neurofiziologic de trezire ușoară și rapidă din somn? Una dintre presupozițiile Programării neuro-lingvistice este că avem cu toții aceeași înzestrare neurologică, astfel încât, dacă oricine poate face orice pe lumea asta, atunci înseamnă că și voi puteți, dacă vă dirijați sistemul nervos exact în același fel. Acest proces de a descoperi exact ce anume fac oamenii pentru a obține anumite rezultate este numit modelare.

Problema nu este dacă puteți obține sau nu rezultatele pe care le obține o altă persoană; aici este vorba doar de strategie – cum face acea persoană ca să obțină rezultatele? Dacă cineva poate spune foarte repede cuvintele pe litere, există o cale de a vă modela după el în patru-cinci minute. Dacă una dintre cunoștințele voastre comunică perfect cu copilul său, și voi puteți face asta. Dacă cineva reușește să se trezească ușor și rapid, și voi puteți s-o faceți. Luați pur și simplu ca model alți oameni care își dirijează sistemul nervos. Evident că unele sarcini sunt mai complexe decât altele și s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp.

Dacă aveți destulă voință, teoretic, orice poate face orice ființă umană poate fi luat ca model. În multe cazuri, i-au trebuit cuiva ani de încercări și eșecuri pentru a găsi o metodă anume ca să-și folosească mintea sau corpul în scopul obținerii unor rezultate. Dar voi puteți sări peste toți acești ani, puteți lua ca model acțiunile pentru care a fost nevoie de ani ca să fie puse la punct și obține rezultate similare în mult mai puțin timp decât i-a trebuit persoanei ale cărei rezultate vreți să le obțineți și voi.

Cei care au pus bazele Programării neuro-lingvistice sunt John Grinder și Richard Bandler. Grinder este lingvist, unul dintre cei mai buni din lume, Bandler este matematician, terapeut Gestalt (școală de psihologie care s-a dezvoltat în Germania și care afirmă că răspunsurile unui organism la o situație constituie un tot și nu o sumă de răspunsuri la elemente specifice) și expert în materie de calculatoare. Cei doi au decis să-și unească talentele într-un scop unic – să ia ca modele oamenii cu cele mai remarcabile reușite în domeniile lor.

Aceste două genii au făcut mai mult decât să ne pună la dispoziție o serie de tipare solide și eficiente care să producă schimbarea. Mai important, ne-au pus la dispoziție o viziune sistematică a felului în care să putem copia orice formă de desăvârșire umană, într-o perioadă foarte scurtă.

Succesul lor este legendar. Totuși, chiar având la dispoziție aceste instrumente, mulți oameni doar și-au însușit tiparele cu ajutorul cărora se poate obține schimbarea comportamentală și afectivă, dar nu au găsit niciodată puterea să le folosească efectiv și cu succes asemănător. Încă o dată, nu este de ajuns să știi. Rezultatele se obțin trecând la fapte.

Pe măsură ce citeam mai multe cărți despre Programarea neuro-lingvistică, eram uimit că nu găseam aproape nimic despre procesul de copiere a modelului. După părerea mea, acest proces reprezintă calea spre desăvârșire, înseamnă că, dacă aflu despre cineva oriunde în lume că obține un rezultat pe care și eu mi-l doresc, pot obține și eu același rezultat, dacă sunt dispus să plătesc prețul în timp și efort. Dacă vreți să aveți succes, nu trebuie decât să găsiți o cale de a copia modelul acelora care au reușit deja: aflați ce acțiuni au întreprins, cum anume și-au folosit mintea și corpul pentru a obține rezultatele pe care vreți să le copiați. Dacă vreți să fiți un prieten mai devotat, o persoană mai bogată, un părinte mai bun, un sportiv mai performant, un om de afaceri mai prosper, tot ce trebuie să faceți este să găsiți modele de desăvârșire.

Inițiatorii ideilor înnoitoare din întreaga lume sunt adesea modelatori de profesie – oameni care stăpânesc arta de a învăța tot ce se poate învăța urmând experiența altora mai mult decât pe a lor. Ei știu cum să facă economie la acel articol din care niciunul dintre noi nu are niciodată destul: timp. Dacă v-ați uita pe lista cărților care se vând cel mai bine, publicată în New York Times, ați constata că majoritatea conțin modele ale felului în care se poate face ceva mai eficient.

Cea mai recentă carte a lui Peter Drucker se numește “Inovație și Antreprenoriat”. Autorul conturează acțiunile pe care trebuie să le întreprindă cineva pentru a putea fi un antreprenor și inovator eficient. El afirmă limpede că inovația este un proces deliberat. A fi antreprenor nu înseamnă nimic misterios și magic, nu ține nici de bagajul genetic. Este o disciplină care poate fi învățată. Vă sună familiar? Datorită priceperii sale în domeniul modelării, autorul este considerat fondatorul practicilor afacerilor moderne.

Cartea “Manager la minut” de Kenneth Blanchard și Spencer Johnson este un model pentru comunicarea umană și administrarea simplă și eficientă a oricăror relații inter-personale. A fost alcătuită prin copierea modelelor celor mai eficienți directori din țară.

“În căutarea desăvârșirii”, scrisă de Thomas J. Peters și Robert H. Waterman jr, este evident o carte care descrie un model al corporațiilor prospere din America.

“Punte peste nemurire”, a lui Richard Bach, exprimă un alt punct de vedere, un nou model al felului cum privim relațiile dintre oameni. Și lista continuă.

Și cartea de față conține o serie întreagă de modele ale felului în care să vă conduceți mintea sau corpul, precum și comunicarea cu alții, în așa fel încât toți cei implicați să obțină rezultate remarcabile. Intenția mea în ceea ce vă privește este nu doar să vă arăt aceste tipare ale succesului, ci să vă fac să treceți dincolo de ele și să vă creați propriile modele. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =