De sezon, de la Protecția Consumatorilor: Recomandări la cumpărarea alimentelor

Constantin Vasilache

“În primul rând, oamenii trebuie să verifice atent caracteristicile produsului, cum ar fi mirosul, culoarea, aspectul etc, având în vedere că temperaturile ridicate fac procesul de alterare a produselor alimentare mult mai rapid”, declară comisar șef Constantin Vasilache, coordonatorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vaslui.

Comisarul șef Constantin Vasilache, coordonatorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui, oferă câteva sfaturi celor care sunt nevoiți să cumpere atunci când în spațiul comercial este cald: “În primul rând, oamenii trebuie să verifice atent caracteristicile produsului, cum ar fi mirosul, culoarea, aspectul etc, având în vedere că temperaturile ridicate fac procesul de alterare a produselor alimentare mult mai rapid. Ei trebuie să refuze produsele care par alterate și au un aspect mâzgos, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale, în categoria acestora din urmă fiind inclusă înghețata. Marfa cu ambalaje deformate nu trebuie cumpărată. Atunci când achiziționați produse alimentare, trebuie să acordați o atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. Dacă acesta este bombat, deformat sau rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru consumator”.

Totodată, atunci când mergeți la cumpărături, este bine să verificați dacă este respectată temperatura de depozitare sau de expunere la vânzare a produsului alimentar. Este indicat să nu re­congelați un produs alimentar cumpărat după ce acesta a fost decongelat, în cazul în care producătorul interzice această acțiune prin menționare expresă pe etichetă.

“Perioada cu temperaturi caniculare duce la un consum mai mare de lichide, în special apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe și băuturi răcoritoare. Atunci când le cumpărați, este bine să acordați o atenție deosebită modului de depozitare și de expunere, deoarece expunerea directă la soare duce la deteriorarea acestor produse”, a declarat Constantin Vasilache.

În ceea ce privește legumele și fructele care sunt vândute în piețe, în spații deschise, un­de temperatura aerului este în general ridicată, trebuie să știți că aceasta afectează calitatea produselor, ducând la deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilire etc. În niciun caz, nu trebuie să cumpărați din locuri neautorizate alimente precum lactate și ouă.

“Verificați cu mare atenție, atunci când cumpărați ceva, termenul de valabilitate. La cumpărarea produselor alimentare trebuie să cereți și să păstrați bonul fiscal pentru a putea proba în cazul în care veți reclama calitatea unui produs. De asemenea, nu păstrați alimentele în mașini timp îndelungat. După achiziționare, trebuie să încercați să ajungeți cât mai repede acasă cu acestea, pentru a le depozita în funcție de indicațiile de pe ambalaj. La produsele alimentare nepreambalate e necesar să se respecte, pe cât posibil, starea termică în care au fost livrate, fără a fi expuse la căldură sau la soare. Totodată, agenții economici trebuie ca, în perioada caniculară, să verifice periodic și cu atenție respectarea condițiilor de depozitare impuse de producători”, a încheiat șeful CJPC Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 12 =