Străzile Vasluiului (3): Record național

Strada „Victor Ion Popa”, numită și „23 August”

Strada vasluiană cu cele mai multe nume din toată istoria orașului este cea care astăzi se cheamă „Mareșal Constantin Prezan”. Prima dată, s-a numit „Principele Ferdinand”, iar după ce această uriașă personalitate a ajuns rege, artera rutieră a devenit „Regele Ferdinand I-ul”. După instaurarea puterii bolșevice, strada a primit numele „Mareșal Rodion Malinovski”, numai și numai cu scopul pupincurizării acestui adevărat ticălos. Spre sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, discret, numele i-a fost iarăși schimbat, în „Bulevardul „Primăverii”, pentru ca, după 1992, să capete actuala onomastică.

În caz că există persoane care se simt lezate în amorul propriu sau în convingeri de serialul de față, le rog să mi se adreseze fără nicio reținere deoarece sunt în măsură să le prezint rezultatele asiduelor mele cercetări arhivistice pe care m-am bazat, mă bazez și mă voia baza atâta timp cât Bunul și Marele Dumnezeu îmi va îngădui să mai apar pe scena vieții.

În afară de falsurile și denaturările de-a dreptul grosolane pe care le-a promovat „comisia Cristea” în primul său mandat de primar al municipiului Vaslui, există și alte curiozități, ca să zic așa. Spre exemplu, foarte aproape de Centrul Civic se găsește o stradă cu… două nume. Pe poarta de acces în Biserica „adventiștilor de ziua a 7-a”, se găsește o tăbliță cu inscripția „Strada Victor Ion Popa, nr. 12”, iar la mai puțin de zece metri, pe același sens, pe gardul cetățeanului Mihai „Mișu” Basarab, o altă tăbliță indică „Strada 23 August”. Conform planului orașului Vaslui, strada „23 August” rămâne valabilă, iar „Victor Ion Popa” (care a fost un moft al profesorului Cristea, bârlădean prin naștere) se găsește de fapt în suburbia Moara Grecilor, în noul cartier de locuințe apărut după 1990.

Strada „Victor Ion Popa”, numită și „23 August”

Să-l mai tămâiem pe don primar!

Nemulțumiți de afluxul mirosului greu de tămâie pe care tot i l-au dat pe la nas tovului profesore, membrii abuzivei comisii de preschimbare a onomasticii străzilor vasluiene s-au gândit să-i mai ardă un parfum amatorului de țigări fine și whisky, „botezând” o uliță de pe lângă cea numită „Victor Ion Popa” cu numele „Gheorghe Roșca Codreanu”, că la liceul bârlădean cu același nume și-a definitivat studiile medii grivițeanul ajuns primar al Vasluiului, și nu pentru un mandat, ci PATRU!

O întrebare pentru Domnia Sa: se găsește în Bârlad MĂCAR o stradă cu numele vreunei personalități vasluiene (și sunt destule!)?!? Răspund tot eu, în contul celui care, când își făcea apariția (în scop pur electoral!) în Piața „Traian”, dădea de băut „pretinilor” romi: NU EXISTĂ AȘA CEVA!!!

Mai sunt, din păcate, multe de spus despre mutilarea și schimonosirea numelor străzilor orașului nostru, și aici aș aminti strada „Toma Caragiu” (feblețea strașnică a cuiva din comisie, bănuiesc), al cărei nume din vechime fusese „Petre P. Carp” (1837-1919), despre care wikipedia.org ne spune că „a fost în numeroase mandate senator și deputat în Parlamentul României”. Ca să nu-i supăr pe adevărații admiratori ai marelui actor (printre care mă număr și eu!), cred că ar fi trebuit redenumită o altă stradă, cu nume floricol sau dendrologic – „Narciselor”, „Rozelor”, „Stejarului” și multe altele – dar păcătoșii „specialiști” în istorie, veniți din cele patru zări ale României la Vaslui, nici măcar nu s-au obosit să arunce o ocheadă pe harta orașului, acționând exact ca țiganii lăutari analfabeți: scârțâială la scripcă „după ureche”.

Stradă cu cinci nume

Cu maximă certitudine, strada vasluiană cu cele mai multe nume din toată istoria orașului este cea care astăzi se cheamă „Mareșal Constantin Prezan”. Am bănuiala că rebotezarea i-a aparținut Vioricăi Zgutta (fostă Cristea), care, atâta timp cât a lucrat la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, a făcut o obsesivă pasiune pentru acest personaj stabilit pe meleagurile noastre, în satul Schinetea – Dumești, după ce a pus armele în cui în urma pensionării.

Prima dată, strada s-a numit „Principele Ferdinand”, iar după ce această uriașă personalitate a ajuns rege, artera rutieră a devenit „Regele Ferdinand I-ul”. După instaurarea puterii bolșevice, strada a primit numele „Mareșal Rodion Malinovski”, numai și numai cu scopul pupincurizării acestui adevărat ticălos, care, atât cât a trăit, a vorbit numai de rău despre țara noastră și armata sa.

Spre sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, discret, numele i-a fost iarăși schimbat, în „Bulevardul „Primăverii”, pentru ca, după 1992, să capete actuala onomastică. Doamna Zgutta, nu erau destule străzi importante în Vaslui care puteau primi numele Marelui Soldat?!? Nu era mult mai bine dacă se revenea la numele vechi, „Regele Ferdinand I-ul”, sau suferiți, cumva, de fobie anti-monarhică?!? Era, dar n-ați vrut din cauza orgoliului nemăsurat, disponibil în tărtăcuța dv. în cantități peste normă. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =