Unde duce lipsa de supraveghere din partea părinților: Intoxicați cu ciuperci

Șase copii cu vârste între 5-15 ani, din Siliștea, comuna Iana, au ajuns la spitalul bârlădean cu simptome specifice otrăvirii, după ce au consumat o ciupercă necomestibilă. 

Lăsați nesupravegheați de părinți, șase copii cu vârste între 5-15 ani, din satul Siliștea, comuna Iana, s-au intoxicat, după ce, luni seară, au mâncat o ciupercă otrăvitoare pe care au preparat-o tot ei. Cei cinci băieți și o fată, provenind din trei familii, se jucau într-o pădurice din afara satului, când, la un moment dat, au găsit o ciupercă gigant. Nici prin cap nu le-a trecut că e otrăvitoare, așa că, după ce au discutat între ei, au făcut un foc și au pus ciuperca pe jar. Nici bine nu au mâncat din ea, că au și început să se simtă rău. Au apucat să le spună părinților, care, în loc să cheme imediat echipajele medicale, au considerat că e mai bine să le dea să bea lapte nefiert, chipurile, ca să contracareze otrava. Abia când au văzut că starea copiilor se înrăutățește, adulții au sunat la 112.

În primă fază, la fața locului au fost trimise două echipaje din cadrul Substației Bârlad a Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Când medicii au remarcat proporțiile cazului, au cerut sprijin Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a trimis autospeciala pentru victime multiple și trei paramedici. Despre incident a fost anunțat și prefectul Eduard Popica, care s-a deplasat personal la Siliștea.

Odată ajunși la Compartimentul de Primire Urgențe Pediatrie din cadrul Spitalului “Elena Beldiman” Bârlad, copiii au fost preluați de medicii de gardă, care le-au făcut spălături gastrice și le-au administrat perfuzii.

„Copiii au fost aduși în intervalul orar 22.30-22.40, cu dispepsie acută (dureri abdominale severe, grețuri, vărsături, diaree – n.r.). După ce i-au examinat, medicii au aplicat protocolul impus în astfel de cazuri. În cursul nopții, starea  de sănătate li s-a ameliorat, motiv pentru care, marți dimineață, cinci dintre ei au fost externați”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului bârlădean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + thirteen =