Zilele libere nu sunt niciodată prea multe! Înălțarea Domnului, propusă ca sărbătoare legală nelucrătoare

Dacă modificarea Codului Muncii va fi aprobată, vom avea o nouă zi liberă, poate chiar o minivacanță, la aproape o lună și jumătate de la Paște și cu zece zile înainte de Rusalii.

Nici bine nu se încheie o minivacanță, că deja se anunță o alta. Iubiții noștri parlamentari consideră că nu avem suficiente zile libere prin lege, așa că au inițiat un proiect de lege care prevede ca și Înălțarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Paște, să devină nelucrătoare. Propunerea de modificare a Codului Muncii a fost depusă la Senat și prevede completarea articolului 139, care se referă la „Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”.

Dacă această modificare va fi aprobată, vom avea o nouă zi liberă, poate chiar o minivacanță, la aproape o lună și jumătate de la Paște și cu zece zile înainte de Rusalii. Spunem că se întrevede o minivacanță pentru că Înălțarea Domnului cade mereu într-o joi și, urmând obiceiurile locului, este foarte posibil ca guvernul să declare și ziua de vineri liberă, așa cum se întâmplă de regulă la toate sărbătorile care cad în penultima zi lucrătoare a săptămânii.

Câte zile libere avem în prezent?

Deocamdată, sunt declarate libere prin lege primele două zile ale anului (1 și 2 ianuarie), 24 ianuarie (Unirea Principatelor Române), Vinerea Mare (ultima vineri înaintea Paștelui), primele două zile de Paște, 1 mai (Ziua Muncii), 1 iunie (Ziua Copilului), prima și a doua zi de Rusalii (la 50 de zile după Paște), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 Decembrie (Ziua Națională) și primele două zile de Crăciun.

Numărul sărbătorilor legale nelucrătoare îi revoltă pe unii agenți economici, care consideră că zilele libere au consecințe negative asupra rentabilității companiilor. Cu toate acestea, suntem pe ultimele locuri în Europa la acest capitol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − seven =