Anthony Robbins: Putere nemărginită (VI): Sintaxa mentală

Puteți învăța un câine cu niște tipare care să-i îmbunătățească comportamentul. Același lucru îl puteți face și cu oamenii. Ceea ce aș vrea să învățați voi este un proces, un cadru, o disciplină care vă va permite să copiați desăvârșirea oriunde ați găsi-o. Aș vrea să deveniți un modelator, cineva care deprinde desăvârșirea și și-o însușește, cineva care să fie permanent în căutarea tehnologiilor de performanță optimă. Să nu vă opriți, să nu rămâneți legați de vreo serie de sisteme sau tipare, ci să căutați mereu căi noi și eficiente de a obține rezultatele pe care vi le doriți.

Pentru a modela desăvârșirea, ar trebui să deveniți detectiv, investi­gator, cineva care pune o mulțime de întrebări și descoperă toate indiciile către ceea ce generează desăvârșirea. I-am învățat pe trăgătorii de elită din armata SUA să tragă și mai bine arătându-le tiparele precise ale desăvârșirii în tragerea cu pistolul. Am învățat iscusința unui maestru de karate observând felul cum gândește și ceea ce face. Am îmbunătățit performanțele unor sportivi profe­sioniști, chiar campioni olimpici.

A clădi pe succesele altora este unul dintre aspectele fundamentale ale oricărui tip de învățare. În lumea tehnologiei, fiecare pas înainte în ingineria sau designul calculatoarelor decurge în mod firesc din descoperiri și reușite mai timpurii. În lumea afacerilor, companiile care nu învață din experiență, care nu operează cu informațiile la zi sunt condamnate.

Dar lumea comportamentului uman este unul dintre puținele domenii care continuă să opereze cu teorii și informații vechi. Cei mai mulți dintre noi continuă să folosească un model de funcționare a minții și de comportament din secolul al XIX-lea. Punem pe ceva eticheta „deprimare” și ce să vezi? Suntem deprimați! Adevărul este că acei termeni pot fi niște profeții de auto-împlinire. Această carte vrea să vă învețe o tehnologie pusă la punct și disponibilă, o tehnologie care poate fi folosită pentru a vă face viața să aibă calitatea pe care o doriți.

Există trei ingrediente fundamentale care trebuie copiate pentru a reproduce orice formă de desăvârșire umană. Încercați să vi le închipuiți ca pe trei uși care dau într-o sală de bal impresionantă.

Prima ușă reprezintă sistemul de convingeri al unei persoane. Ceea ce crede o persoană, ceea ce consideră că este posibil sau imposibil determină într-o mare măsură ceea ce poate sau nu poate acea persoană. O vorbă străveche spune că „dacă tu crezi că ești în stare să faci ceva sau că nu ești în stare s-o faci, ai dreptate oricum”. Este adevărat într-o oarecare măsură, pentru că atunci când nu crezi că poți face ceva, trimiți sistemului tău nervos mesaje clare care limitează sau chiar elimină capacitatea de a obține acel rezultat. Dar, pe de altă parte, dacă trimiți consecvent sistemului tău nervos mesaje congruente care spun că ești în stare să faci ceva anume, atunci ele îți stimulează creierul să obțină acele rezultate pe care le dorești, deschizând astfel posibilitatea de a le genera. Dacă poți copia modelul unui sistem de convingeri al altei persoane, ai reușit să faci primul pas către felul în care procedează acea persoană, generând astfel obținerea aceluiași tip de rezultat.

A doua ușă pe care trebuie s-o deschidem este sintaxa mentală a unei persoane. Sintaxa mentală este modul în care cineva își organizează gândurile. Sintaxa este ca un cod. Un număr de telefon are șapte cifre, dar ca să vorbești cu persoana cu care vrei trebuie să tastezi cifrele în ordinea corectă. Același lucru este valabil și pentru modul în care vrei să ajungi în acea parte a creierului care te poate ajuta cel mai bine să obții rezultatul dorit. Același lucru este valabil și în comunicare. De multe ori oamenii nu pot comunica bine unii cu alții pentru că folosesc coduri diferite, au sintaxe mentale diferite. Aflați codurile și ați reușit astfel să treceți de cea de-a doua ușă către modelarea celor mai valoroase calități ale oamenilor.

A treia ușă este fiziologia. Mintea și corpul sunt legate indestructibil. Felul în care vă folosiți fiziologia – cum respirați, cum vă mențineți corpul, postura, expresiile feței, natura și calitatea mișcărilor – toate acestea determină starea în care vă aflați. Starea în care vă aflați va determina apoi calitatea și multitudinea reacțiilor comportamentale.

Tehnologiile de perfor­manță optimă

De fapt, noi copiem tot timpul modele. Cum învață un copil să vorbească? Cum învață un sportiv începător de la unul cu experiență? Iată un exemplu simplu de copiere a modelului din lumea afacerilor. Trăim într-o lume cu o cultură uniformă, astfel încât ceea ce este valabil într-un loc este valabil și în altul. Dacă cineva a început o afacere vânzând fursecuri cu ciocolată pe o stradă circulată din Detroit, există șanse să poată face același lucru pe o stradă din Dallas. Dacă cineva din Chicago are o afacere în care pune la dispoziție persoane costumate scandalos ca să ducă mesaje, există șanse ca același lucru să funcționeze și la Los Angeles sau New York.

Tot ceea ce fac mulți oameni ca să reușească în afaceri este să găsească ceva care se poate realiza într-un oraș și să facă același lucru în alt oraș înainte să expire perioada de latență. Tot ce trebuie să faceți este să abordați un sistem care s-a dovedit eficient și să îl copiați – ba chiar mai mult, să-l îmbunătățiți. Oamenii care fac acest lucru au, teoretic, succesul garantat.

Cei mai mari modelatori din lume sunt japonezii. Ce se află oare dincolo de uluitorul miracol al economiei japoneze? Să fie oare un sclipitor spirit inovator? Câteodată. Totuși, dacă veți cerceta istoria industriei din ultimele două decenii, veți afla că foarte puține dintre noile produse importante sau succese tehnologice au început în Japonia. Japonezii iau pur și simplu idei și produse, orice, de la mașini la semiconductori, și printr-o modelare meticuloasă, păstrează cele mai valoroase elemente, iar pe celelalte le îmbunătățesc.

De ce a fost în stare W. Mitchell nu doar să supraviețuiască, ci să și prospere după o experiență atât de cutremurătoare? Atunci când se afla în spital, prietenii lui i-au citit istorii despre oameni care depășiseră mari obstacole. A avut astfel un model de reușită, iar modelul pozitiv a fost mai puternic decât experiența negativă pe care a trăit-o. Deosebirea dintre cei care reușesc și cei care eșuează nu stă în ceea ce au. ci în ceea ce își aleg să vadă și să întreprindă cu resursele lor și cu experiența lor de viață.

Prin același proces de modelare, am început și eu să am rezultate imediate atât pentru mine, cât și pentru alții. Am continuat să caut alte tipare de gândire și acțiune care au dus la rezultate remarcabile într-o perioadă scurtă de timp. Am numit aceste tipare tehnologii de perfor­manță optimă. Aceste strategii formează trunchiul acestei cărți. Dar aș vrea să lămuresc un lucru: țelul meu, rostul acestei cărți în ceea ce vă privește este nu doar să stăpâniți tiparele pe care vi le descriu; ceea ce trebuie să faceți este să vă dezvoltați propriile tipare, propriile strategii. John Grinder m-a învățat să nu cred niciodată prea mult în ceva pentru că s-ar putea să existe un loc unde să nu meargă. Programarea neuro-lingvistică este un instrument puternic, însă doar atât, un instrument pe care să-l folosiți pentru a vă dezvolta propriile abordări, propriile strategii, propriile moduri de a cerceta în profunzime. Nicio strategie nu funcționează tot timpul.

Modelarea nu este cu singuranță ceva nou. Orice mare inventator și-a modelat descoperirile după ale altora, venind cu ceva nou. Fiecare copil își modelează lumea care îl înconjoară. Partea proastă este că mulți dintre noi modelează la întâmplare, fără o țintă anume. Adunăm la întâmplare câte ceva de la o persoană, altceva de la altă persoană, ratând poate ceva mult mai important de la altcineva. Luăm ceva bun de aici și ceva rău de dincolo. Încercăm să modelăm pe cineva pe care îl respectăm, dar constatăm în cele din urmă că nu prea știm cum să facem ceea ce face acel cineva.

Luați această carte ca pe un ghid pentru o modelare conștientă cu o mai mare precizie, ca pe o șansă pentru voi de a conștientiza ceea ce ați făcut dintotdeauna în viață.

În jurul vostru sunt strategii și resurse fenomenale. Vă provoc să înce­peți să gândiți ca un modelator, veșnic conștient de tiparele și tipurile de acțiuni care duc la obținerea de rezultate remarcabile.

Dacă cineva este în stare să facă ceva remarcabil, întrebarea care trebuie să vă țâșnească imediat în minte este: „Cum a obținut acel rezultat?”. Aș vrea să sper că veți continua să căutați desăvârșirea și magia în tot ce vedeți și să aflați cum se poate ajunge la ea, astfel încât să puteți realiza și voi același tip de rezultate oricând veți dori.

Puterea stării

Ai avut vreodată sentimentul că totul merge ca pe roate, că nu se poate întâmpla nimic rău, o perioadă când totul părea să meargă bine? Poate că era la un meci de tenis când fiecare lovitură era bună ori la o întâlnire de afaceri la care aveai toate răspunsurile. Poate că era o vreme când constatai cu uimire că poți face ceva eroic sau spectaculos de care nu te credeai în stare. Probabil că ai trăit și experiența opusă – o zi în care totul mergea pe dos. Poate îți amintești de momente când nu reușeai să faci niște lucruri pe care de obicei le făceai cu ușurință, când orice mișcare era greșită, când nu se deschidea nicio ușă; orice încercai, nu ieșea nimic.

Care e deosebirea? Doar ești aceeași persoană și se presupune că ai la dispoziție aceleași resurse. Atunci de ce dai rezultate jalnice o dată și altele fabuloase data următoare? De ce până și cei mai buni sportivi au zile când fac totul bine și altele când nu nimeresc coșul sau ratează loviturile?

Totul ține de starea neurofiziologică în care te afli. Există stări care stimulează – încredere, dragoste, tărie interioară, bucurie, extaz, încredere – care descătușează puterea personală. Dar sunt și stări paralizante – derută, deprimare, teamă, neliniște, tristețe, frustrare – care secătuiesc puterea. Cu toții intrăm și ieșim din stări bune și rele. Ați intrat vreodată într-un restaurant și ați auzit vreo chelneriță mârâind: „Ce poftești?”. Credeți că întotdeauna se poartă așa? S-ar putea să fi dus o viață grea și să fi fost așa întotdeauna, dar s-ar putea mai degrabă să fi avut o zi grea sau poate a fost sâcâită de câțiva clienți. Nu este o ființă rea, se află doar într-o pasă proastă. Dacă îi poți schimba starea, îi schimbi și comportamentul.

Înțelegerea stării este secretul înțelegerii schimbării și realizării desăvârșirii. Comportamentul nostru este rezultatul stării în care ne aflăm. Adesea facem tot ce ne stă în putință folosind resursele de care dispunem, dar câteodată suntem într-o pasă proastă. Mi s-a întâmplat, aflându-mă într-o anumită stare, să fac sau să spun lucruri de care mi-a părut rău mai târziu sau din cauza cărora m-am simțit stânjenit. Poate vi s-a întâmplat și vouă. Este bine să vă amintiți aceste momente atunci când cineva se poartă urât cu voi. Creați o stare de compasiune, nu de furie. De fapt, cei care stau în case cu pereți de sticlă nu ar trebui să arunce cu pietre. Țineți minte, chelnerița și alți oameni nu erau așa cum îi arăta comportamentul.

Secretul este, deci, să ne ținem sub control stările și, implicit, comportamentul. Ce-ar fi dacă doar ați pocni din degete și ați intra, după dorință, în starea cea mai generoasă și mai dinamică, o stare în care să fiți entuziasmați, siguri de succes, corpul pulsează de energie, iar mintea este plină de viață? Ei bine, acest lucru este posibil. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 11 =