Comercianți certați cu legea

Echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat, luna trecută, 223 de controale, soldate cu amenzi în valoare de 92.000 de lei.

Potrivit reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui, luna trecută, instituția a desfășurat 223 de acțiuni de control. Au fost dispuse următoarele măsuri:

– oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 31.030 de lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate;

– oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 7.532 de lei.

Totodată, pentru încălcarea prevederilor legale în domeniu, au fost sancționați contravențional 187 de operatori economici, fiind aplicate 53 de amenzi, în valoare totală de 92.000 de lei, și 134 de avertismente.

În timpul verificărilor efectuate, s-au constatat deficiențe privind:

 – comercializarea produselor alimentare cu data limită de consum, data durabilității minimale și termenul de valabilitate depășite;

 – lipsa elementelor de identificare-caracterizare;

– neafișarea prețurilor de vânzare sau pe unitatea de măsură;

– comercializarea produselor cu elemente de identificare-caracterizare incomplete/incorecte sau netraduse în limba română;

– spații neautorizate;

– nerespectarea orarului de funcționare afișat (închiderea unității în scopul sustragerii de la control);

– utilizarea de mijloace de măsurare neomologate, neverificate metrologic;

– nerespectarea condițiilor prescrise/declarate.

„Totodată, au fost cercetate și soluționate 18 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate, șase s-au dovedit a fi întemeiate, trei au fost neîntemeiate, două au fost redirecționate și șase nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării”, a declarat comisar-șef Constantin Vasilache, coordonatorul CJPC Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 10 =