„Copiii lipsesc de la școală pentru că merg să muncească”: Parlamentarul căruia îi pasă de generația tânără

Deputatul Daniel Olteanu

Deputatul Daniel Olteanu atrage atenția că, în județul Vaslui și în alte zone sărace din țară, lipsa de preocupare a autorităților pentru marile investiții în infrastructură condamnă generații întregi la un viitor incert. Șansele de reușită în viață pentru copii se diminuează pe măsură ce decalajele între județul Vaslui și regiunile bogate se adâncesc.

Deputatul Daniel Olteanu, citând concluziile unui studiu realizat de World Vision România cu privire la condițiile de viață ale copiilor, avertizează că problema minorilor care nu merg la școală pentru că sunt nevoiți să lucreze este una „reală și îngrijorătoare”, spre deosebire de cea a ajutoarelor sociale acordate la Vaslui, vehiculată mult mai des în spațiul public. În cadrul unei declarații susținute în Parlament, Olteanu a subliniat că alocările de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală reprezintă un pas pentru îmbunătățirea vieții copiilor de la sate, însă acestea trebuie suplimentate cu alocări pentru mari investiții în infrastructura din zonele vitregite.

„M-am obișnuit ca județul Vaslui să devină un reper atunci când se elaborează aproape orice studiu referitor la zonele sărace ale țării. Din păcate, deși toate aceste documente au concluzii îngrijorătoare, ritmul de scădere a decalajelor între Vaslui și regiunile bogate încetinește cu fiecare an. În loc să constatăm o creștere a șanselor de reușită în viață pentru copiii vasluieni, avem de a face cu o diminuare a acestora. E un fapt care reiese și din ultima cercetare efectuată de World Vision România, Vasluiul fiind unul dintre cele șase județe din eșantion. Poate cea mai îngrijorătoare situație este următoarea: «5,5% dintre copiii din rural lipsesc întotdeauna de la școală deoarece merg să muncească, cu 50% mai mulți decât în 2016, iar 6,3% declară că se simt întotdeauna obosiți pentru că muncesc înainte sau după ce se întorc de la școală, creștere de 75% față de valoarea din 2016. Mulți dintre acești copii provin în mare parte din familii ale căror venituri nu le ajung nici pentru strictul necesar. 11% dintre ei declară că uneori lipsesc de la școală deoarece merg să muncească, iar 21% dintre ei se simt obosiți deoarece muncesc înainte sau după școală»”, a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul de Vaslui a menționat că doar alocările masive de fonduri pentru proiecte de anvergură pot impulsiona dezvoltarea zonelor sărace: „Mi-aș dori ca această realitate a copiilor care muncesc, a copiilor care sunt prea obosiți ca să mai învețe pentru că merg să muncească, să atragă atenția măcar la fel de mult ca falsa problemă a ajutoarelor sociale. Nu avem dreptul să discutăm despre necesitatea ajutoarelor sociale, și aici mă refer exclusiv la venitul minim garantat, în zone în care copiii lipsesc de la școală pentru că merg să muncească. Mă număr printre parlamentarii care consideră dintotdeauna că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este necesar. Este obligatoriu ca și în mediul rural să existe școli cu autorizații și avize de funcționare, apă curentă și canalizare, drumuri. Acestea nu sunt fonduri irosite, sunt investiții care, pe o spirală pozitivă, ajung în final să îmbunătățească și viața copiilor de la sate. Pentru a scădea însă procentul copiilor care nu merg la școală pentru că muncesc sau sunt prea obosiți după ce merg la lucru, e nevoie de mai mult decât PNDL. E nevoie de investiții care să ofere cu adevărat o șansă economiei locale. Zero procente pentru județul Vaslui din alocările pentru mari investiții în infrastructură înseamnă, în final, nu doar condamnarea unei zone, ci condamnarea copiilor la o viață care e extrem de aspră  și pentru adulți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =