În atenția absolvenților de liceu: Totul despre Bacalaureat 2018!

Pentru prima dată, examenul maturității a fost împărțit în două: a început în februarie și se va termina în iulie. Potrivit Ministerului Educației, aproape 7 din 10 tineri care au intrat în clasa I în anul 2003-2004 au fost pierduți de sistem până la examenul de maturitate!

Pentru prima dată în istoria învățământului românesc, ca urmare a unei decizii luate la începutul anului școlar de Ministerul Educației, candidații înscriși la prima sesiune a Bacalaureatului au participat deja la probele orale, iar cele scrise le vor susține de la finele acestei luni. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, s-au înscris, atât din seria curentă (elevi de clasele a XII-a și a XIII-a, care au terminat acum câteva zile cursurile liceale), cât și din seriile anterioare, peste 2.800 de candidați. 2.826 dintre ei au dat proba orală la română, 2.760 au susținut competențele digitale, iar 2.683 competențele într-o limbă străină de circulație. Nu s-au pus note, ci s-au acordat doar calificative de competență: începător, experimentat, avansat.

Toți aceștia vor susține acum probele scrise. Și în acest an, candidații vor fi supravegheați video și audio. Înregistrările făcute în sălile de examen vor fi verificate prin sondaj.

Examenul se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut toate probele de evaluare a competențelor orale și toate probele scrise, au obținut cel puțin nota 5,00 la fiecare dintre acestea și au cel puțin media generală 6,00.

Calendar probe scrise

– Limba și literatura română – luni, 25 iunie;

– Proba obligatorie a profilului (Matematică – profil real, Istorie – profil uman) – miercuri, 27 iunie;

– Proba la alegere a profilului și specializării (Informatică, Chimie, Fizică, Biologie – profil real, Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie – profil uman) – joi, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12.00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12-16).

Între 5-8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 9 iulie.

Numărul real al elevilor care nu iau bacul

Potrivit unei centralizări a Ministerului Educației, aproape 7 din 10 tineri care au intrat în clasa I în anul 2003-2004 au fost pierduți de sistem până la examenul de maturitate! Mai exact, dintre cei 270.000 de “boboci” înregistrați acum 15 ani, 65% nu au trecut Bacalaureatul de anul trecut. De fapt, mulți dintre ei nici măcar nu au reușit să susțină probele examenului. Între altele, din totalul celor care au început școala în 2003, aproximativ 20% nu au absolvit ciclul gimnazial!

O mare parte dintre cei în cauză sunt domiciliați în mediul rural, unde nu există infrastructura de învățământ necesară și nici suficiente licee. Or, dacă aceștia nu au luat bacul, este foarte posibil să fi rămas în afara pieței muncii. Practic, vor fi cetățeni care, în loc să producă, vor trebui susținuți din banii statului. De ce? Pentru că România nu are suficiente școli profesionale, singura variantă viabilă în actualele condiții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 5 =