Între gingășia copilăriei și conservarea tradițiilor: Festivitățile Hușilor

Prof. Gabriela Plăcintă și primarul Ioan Ciupilan

“Bun venit, copilărie!” și Festivalul iei au fost evenimentele care, la finalul săptămânii trecute, au făcut mai frumoasă viața Hușului și a locuitorilor săi. De la Catedrala Episcopală și până în zona parcului Rodina au răsunat vocile și bucuria copiilor, iar tradiția a fost la ea acasă datorită Târgului Meșterilor Populari.

Minivacanța din 1-3 iunie a fost una plină de evenimente dintre cele mai diverse pentru hușeni. “Orașul dintre vii” a adunat copiii și tradiția populară în cadrul unui șir de manifestări organizate de Episcopia Hușilor și autoritățile locale și județene.

Vineri, curtea Catedralei Episcopale a răsunat de vocile și de bucuria copiilor, precum și de muzica specifică acestei vârste, în cadrul primei ediții a evenimentului “Bun venit, copilărie!”. Manifestarea a adunat peste 300 de copiii între șapte și 14 ani, care provin din familii defavorizate. Totul a început la ora 10 cu o scurtă slujbă de mulțumire, oficiată de Prea Sfințitul (PS) Ignatie, episcopul Hușilor, în fața statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

PS Ignatie, în mijlocul copiilor

În cuvântul adresat micilor invitați, PS Ignatie a subliniat motivul care l-a determinat să organizeze evenimentul: “Voi ne învățați ce înseamnă un zâmbet sincer, o bucurie curată și o bunătate nevicleană. Noi, din acest motiv, avem dragoste față de voi, dragoste la care ne îndeamnă Hristos în Evanghelie. Dacă noi nu vom reuși să ajungem ca și voi, sinceri, bucuroși și buni, nu vom putea să stăm lângă Dumnezeu. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă ajute ca niciodată, nimeni, să nu vă fure zâmbetul curat, să nu vă pângărească nimeni bucuriile frumoase și nimeni să nu vă deturneze de la calea aceasta de a fi niște copii foarte buni”.

La rândul ei, prof. Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a declarat: “Vouă, copii, nu pot decât să vă doresc ceea ce își doresc și părinții voștri pentru voi: să creșteți mari, sănătoși, frumoși și să fiți fericiți! De această zi minutată vă veți aduce aminte toată viața! Vreau să-i îndemn pe toți părinții din județul nostru, fie ei mai necăjiți, mai sărmani, precum și pe toți ceilalți, ca împreună să ne dorim ca voi, copiii, să fiți fericiți! La mulți ani, dragi copii!”.

Primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, a luat și el cuvântul: “Vin astăzi aici cu un sentiment de bucurie enormă pentru că este pentru prima dată, așa cum remarca și doamna inspector școlar general, când episcopia se alătură unei acțiuni sociale dedicate copiilor. Am rămas impresionat de ideea șepcuțelor în culorile tricolorului pe care voi, copii, le-ați primit, cu atât mai mult cu cât suntem în anul Centenarului. Cu toții avem obligația, dragi copii, să vă ocrotim și să vă păzim, să creșteți în România mare liberă, independentă! Mulțumim, părinți, profesori și tuturor celor care contribuiți la modelarea acestor copii! La mulți ani, copii, multă, multă sănătate!”.

Prezent și el la Catedrala Episcopală, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, a lăudat inițiativa PS Ignatie: “Sper ca, pe viitor, să contribuim cât mai mult, în parteneriat cu biserica, la educația și formarea copiilor pentru viitorul țării. Mulțumesc tuturor! La mulți ani!”.

Preotul Vladimir Berevoi, consilier economic și social-misionar al Episcopiei Hușilor, coordonatorul evenimentului, a menționat: „Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm și să ne bucurăm de fiecare zi și clipă a vieții, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copiii, nepoții, frații sau vecinii noștri și să ne lăsăm inspirați de bucuria lucrurilor simple și să nu uităm copilul din noi”.

Evenimentul a continuat, după intonarea Imnului național, cu desene pe asfalt, jocuri de șah, cântece ale copilăriei și multă voie bună. Organizatorii au oferit copiilor tricouri și șepci roșii, galbene și albastre, astfel că la fiecare pas se putea regăsi tricolorul. PS Ignatie a fost alături de micuți, împreună cu care a desenat pe asfalt, le-a oferit cruciulițe și baloane, a glumit tot timpul și s-a fotografiat.

“E foarte frumos aici, mi-aș dori să dureze o săptămână!”, ne-a spus un băiețel.

Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, înainte de plecarea la masă, toți copiii s-au așezat astfel încât, prin culorile șepcilor purtate, să alcătuiască steagul României. După ce micuții au luat masa la un restaurant din oraș, atmosfera de sărbătoare a continuat cu muzică, echipe de animatori, personaje de desene animate și face-painting. La plecare, fiecare copil a primit din partea organizatorilor și a sponsorilor daruri constând în dulciuri.

Bucuria copilăriei, în parcul Rodina

În paralel cu evenimentele de la Catedrala Episcopală, a luat startul și Festivalul Iei, care, în prima sa zi, a cuprins deschiderea Târgului Meșterilor Populari și un spectacol susținut de elevi și preșcolari cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. La eveniment au ajuns și primarul Ioan Ciupilan și șefa ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Standul Ludmilei Gârlovan

“Sunt foarte fericită că mă aflu astăzi aici, la Huși, unde mă simt ca acasă, pentru că orașul este plin de copii frumoși. Îmi doresc ca, în fiecare zi, copiii să fie fericiți! Ca dascăl, vă asigur că profesorii și învățătorii noștri fac tot posibil ca minunații copii să primescă educație. Le dorim să crească mari, frumoși și sănătoși!”, a spus prof. Gabriela Plăcintă.

Cu mai multe sau mai puține emoții, rând pe rând, micuții au urcat pe scenă pentru a-și prezenta momentele artistice. Cu toții au primit aplauze din partea publicului, iar la final au fost recompensați cu dulciuri și sucuri.

Tradiția, la ea acasă

Pe aleea pietonală din fața parcului Rodina, hușenii au avut ocazia să admire și să cumpere produse tradiționale confecționate de adevărați meșteri populari, veniți atât din județul Vaslui, cât și din Republica Moldova sau alte colțuri ale țării. De la podoabe cu motive tradiționale, până la obiecte din piele sau lemn, ii cusute de mână, oale și linguri cu motive naționale, toate au fost expuse trecătorilor. O parte dintre produse erau confecționate pe loc, sub privirile admirative ale hușenilor.

“E foarte frumos că avem oameni care păstrează tradiția și portul popular și e foarte bine că ei sunt scoși în evidență la astfel de târguri, chiar și unul așa mic, ca la Huși. Mie îmi plac mult iile și îmi voi lua una, iar fetei mele vreau să-i cumpăr o geantă, am văzut că avem de unde alege”, ne-a spus o hușeancă.

Ludmila Gârlovan, din Republica Moldova, a venit la Târgul Meșterilor Populari cu ceea ce face ea cel mai bine – podoabe cu motive tradiționale: “Îmi place foarte mult să fac acest lucru, sunt multe nopți nedormite în spate, însă îmi place enorm să mă joc cu culorile! Din 2015 fac astfel de podoabe. Eu am fost funcționar public, însă, recent, am renunțat la această meserie pentru a confecționa bijuterii tradiționale. Chiar dacă stau ore întregi pentru a realiza o astfel de podoabă, nu contează, îmi place și nu simt oboseala. Mă bucur că oamenii apreciază ceea ce realizez eu! Chiar mi-a spus cineva de aici că parcă am dat cu miere peste standul meu pentru că vine lumea la mine și cumpără. Îmi place aici, la Huși, și sper să revin cât mai curând”.

Un alt stand care a atras atenția a fost cel cu produse alimentare preparate tradițional, “meșterii” venind la Huși tocmai de la Întorsura Buzăului: “Avem animalele noastre proprii și preparăm produsele cum făceau bunicii noștri. Din păcate, lumea nu prea are bani, însă vânzările au mers binișor. Ar trebui să apreciem mai mult produsele noastre pentru că sunt mai bune și mai sănătoase!”.

Sâmbătă, în a doua zi a Festivalului Iei, pe lângă Târgul Meșterilor Populari, hușenii au avut ocazia să asiste la cea de-a V-a ediție a Festivalului-concurs “Muguri de tezaur”, care a adunat pe scena din parcul Rodina zeci de soliști, instrumentiști și grupuri folclorice din tot județul. Ziua s-a încheiat cu recitaluri.

Defilare și horă în centru

În ultima zi a manifestărilor, au avut loc două dintre cele mai așteptate momente ale Festivalului Iei. La ora 12, circulația a fost oprită prin centrul orașului pentru parada portului popular. Defilarea a fost deschisă de hușenii de la Ansamblul Folcloric “Trandafir de la Moldova”. Parada portului popular a fost urmărită de sute de hușeni, fie de la balcoanele apartamentelor, fie din scările de bloc, fie de pe trotuare. Cei mai mulți dintre localnici, îmbrăcați în ii, au filmat, fotografiat și aplaudat momentul.

“E o adevărată încântare, e superb ce se întâmplă la noi, la Huși! Ar trebui să fim mândri că avem parte de un asemenea eveniment cu un puternic caracter tradițional”, ne-a spus una din hușence.

După defilare, membrii ansamblurilor folclorice au revenit în apropierea scenei din parcul Rodina și, rând pe rând, îndrumați de coregraful Ansamblului “Trandafir de la Moldova”, Virginel Solomon, și de directorul Centrului Creației Populare Vaslui, Lucian Onciu, s-au prins într-o horă mare timp de 20 de minute.

“Am făcut dansuri populare când eram mic și îmi aduc aminte pașii. Momentul acesta a fost unul emoționant pentru mine pentru că îmi amintesc de anii de școală, anii copilăriei. Să dea Domnul să mai avem parte de asemenea evenimente aici, la Huși!”, ne-a spus unul dintre hușenții care s-au prins în horă.

Ziua s-a încheiat cu un spectacol oferit de ansamblurile folclorice prezente la Huși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =