O nouă conferință științifică la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Sâmbătă, de la ora 11, bârlădenii sunt invitați să ia parte la conferința cu tema „Experimente cu privire la muzica preistorică”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” la sediul central. Vor conferenția dr. Adela Kovacs, din cadrul Muzeului Județean Botoșani, și Silviu Gridan, din partea Asociației „ArheoVest” Timișoara, care vor vorbi despre posibilul rol pe care l-a avut o categorie de vase ceramice „speciale” aparținând culturii Cucuteni – vasele suport. Acest tip particular de vas ceramic apare frecvent în muzee, publicații și rapoarte arheologice.

„Tipurile de vase care fac obiectul conferinței au mai multe denumiri în literatura de specialitate: vase-suport, suport de fructiere, picior-suport. Din punct de vedere formal, se prezintă sub două tipuri generale, unele «monoclu», respectiv cilindru simplu, și altele «binoclu», realizate prin alăturarea a două piese cilindrice, unite prin punți. Caracterul «special» al vaselor suport este dat de caracteristicile constructive și de posibilul mod de utilizare”, spune muzeograful Mircea Oancă, organizatorul conferinței.

În cadrul manifestării, se vor prezenta rezultatele unui experiment care a urmărit să demonstreze că această categorie de vase putea juca rolul de suport pentru construirea unor instrumente de percuție membranofone. Cu alte cuvinte, ar fi putut fi utilizate ca vase-tobă.

Conferința este organizată în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − fourteen =